Nieuws

Actie in Brussel voor #MakeAmazonPay

Actie in Brussel voor #MakeAmazonPay

Op vrijdag 26 november (Black Friday) vond in Brussel een actie plaats om de aandacht te vestigen op de houding van Amazon, de wereldwijde gigant in e-commerce.

// een bijdrage van BBTK

De Make Amazon Pay-coalitie bestaat uit meer dan 70 vakbonden, middenveldorganisaties, milieuactivisten en belastingwaakhonden. Hieronder zijn ook UNI Global Union, Progressive International, Oxfam, Greenpeace, 350.org, Tax Justice Network en Amazon Workers International.

Eisen

Deze coalitie hield op 26 november, Black Friday, een actie in Brussel. Doel was de houding van Amazon ten opzichte van zijn werknemers aan de kaak te stellen. De Make Amazon Pay-coalitie eist dat:

  • het bedrijf zijn werknemers eerlijk betaalt;
  • hun recht op lidmaatschap van een vakbond respecteert;
  • een eerlijk aandeel belastingen betaalt en;
  • zich inzet voor echte duurzaamheid.

De campagne Make Amazon Pay ging een jaar geleden van start. Toen startten 50 organisaties een samenwerking op om een reeks gemeenschappelijke eisen te stellen aan deze wereldspeler. BBTK-SETCa, ACV Puls en CNE scharen zich volmondig achter dit initiatief. De acties van dit jaar zijn nog groter: met stakingen en betogingen in verschillende steden in ten minste 20 landen op elk bewoond continent van de planeet.

De Make Amazon Pay-coalitie wil de aandacht vestigen op de omvang van de rol van Amazon in de wereldeconomie. Amazon is een reus en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de grootste spelers bij overheidsopdrachten.

Fiscale hocuspocus

Toch blijft het bedrijf in Europa profiteren van belastingontduiking door 0 euro vennootschapsbelasting te betalen. Amazon heeft ook weinig eerbied voor zijn werknemers en hun arbeidsomstandigheden en probeert elke vorm van sociale dialoog binnen het bedrijf af te breken.

Ten slotte is ook de ecologische voetafdruk van het Amazon-beleid aanzienlijk. Er zou een echte bezinning over dit onderwerp moeten zijn, zodat het bedrijf van duurzaamheid een prioriteit maakt.

Symbolische locaties

Na stakingen en protesten in de hele wereld heeft Make Amazon Pay dit jaar acht symbolische locaties voor acties uitgekozen: een olieraffinaderij in Latijns-Amerika, een fabriek in de toeleveringsketen in Azië, een containerschip in Latijns-Amerika, een opslagplaats in Noord-Amerika, een vrachtwagendepot in Europa, een regionaal kantoor in Afrika en een ministerie van Financiën in Europa.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW