Nieuws

Word jij moe van nacht- of ploegenarbeid? Doe mee aan onze enquête

Word jij moe van nacht- of ploegenarbeid? Doe mee aan onze enquête

Nacht- en ploegenarbeid heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid.

// een bijdrage van de Algemene Centrale en ABVV-Metaal

Nacht- en ploegenarbeid wegen zwaar op de gezondheid en het welzijn van de arbeiders. Vooral nachtarbeiders hebben meer kans op gezondheidsproblemen zoals slapeloosheid, eetstoornissen of gewrichtspijn, maar ook mentale problemen zoals stress.

Om nog beter te begrijpen wat de effecten van nacht- en ploegenarbeid zijn op de gezondheid en het welzijn van de arbeiders, gaven de Algemene Centrale – ABVV en de metaalcentrales opdracht aan het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving van de Universiteit van Leuven (HIVA) om na te gaan welke problemen zich voordoen en hoe de arbeidsomstandigheden beter kunnen.

Naast de gezondheidsproblemen zijn er ook de evenwichtsproblemen tussen werk en privé. Want of men nu dag- of nachtwerk doet, de gezinssituatie blijft hetzelfde. De kinderen moeten ‘s morgens naar school gebracht worden en ‘s avonds weer worden opgehaald.

Onzichtbaar werk

Het werk van wie ‘s nachts of in shiften werkt, is vaak onzichtbaar. De omgeving is vaak in de veronderstelling dat de nachtwerker overdag tijd heeft voor een klusje of het huishouden. Shiftmedewerkers worden zo vaker van hun slaap beroofd omdat de rest van de samenleving weinig of geen rekening houdt met de situatie.

Enquête

Wat zijn de effecten van nacht- en ploegenarbeid op je gezondheid en welzijn? Hoe ga je ermee om? Welke waarde hecht je aan nacht- en ploegenarbeid? Is er een verband tussen het krijgen van bonussen en je bereidheid om ‘s nachts of in ploegendienst te werken? …

Deze onderwerpen komen in de enquête aan bod. Jouw antwoorden helpen ons de ongemakken te begrijpen. Zo kunnen wij onze eisen ten aanzien van nacht- en ploegenarbeid bijstellen waar nodig.

Ben jij bezorgd over nacht- of ploegenarbeid? Raak je er uitgeput van? Doe mee aan onze enquête, het duurt slechts 10 minuten.

Facebooktwitter

One thought on “Word jij moe van nacht- of ploegenarbeid? Doe mee aan onze enquête

  1. Ik heb 12 jaar als elektrieker in ploegarbeid gewerkt in een scheikundig bedrijf in Oostende.
    Heb redelijk goed verdiend, maar het was zeker niet vol te houden tot op de pensioengerechte leeftijd!
    Nu ben ik met pensioen sedert 2010.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW