Nieuws

En bovenal, een goede gezondheid

En bovenal, een goede gezondheid

Het jaar 2022 is aangebroken. En zo ook de wensen en goede voornemens. We wensen elkaar allen het beste, ‘en bovenal een goede gezondheid’.

Gezondheid is in deze moeilijke tijden geen overbodige luxe. Een goede gezondheid om te beschermen, om te koesteren, als we het geluk hebben er eentje te hebben. Een gezondheid die, zoals we weten, niet alleen van het toeval afhangt.

Armoede schaadt de gezondheid

Verwarming, voeding, degelijke huisvesting, tijd voor jezelf. Dit zijn geen privileges, maar wel essentiële ingrediënten van een waardig leven. Zonder kan er van goede lichamelijke en geestelijke gezondheid moeilijk sprake zijn.

Armoede en de gevolgen daarvan – slechte huisvesting, uitgestelde zorg, moeilijkheden om de koelkast te vullen – brengen gezondheidsdrama’s met zich mee. Onze sociaaleconomische barometer, enkele weken geleden gepubliceerd, zegt het allemaal: “De gezondheidskloof is echt, en bestaat ook buiten de coronapandemie. Hogere sociale status (inkomen, opleiding, enzovoort) gaan doorgaans gepaard met een hogere levensverwachting en betere gezondheid.”

Leven te duur, lonen te laag

Betere leef- en werkomstandigheden voor iedereen bevorderen dus ook de gezondheid. Vandaag is dat meer dan ooit het geval, wanneer we de sociale en economische gevolgen van de pandemie voor de gezinnen kennen.

Corona doet nog een schepje bovenop de toch al schrijnende armoede. De kwetsbaarste gezinnen leden tijdens de crisis de grootste financiële verliezen. Rekeningen zijn vaak onbetaalbaar. De afgelopen maanden vroegen bijna een miljoen Belgen uitstel van betaling voor hun gas- en elektriciteitsfactuur. Van december 2020 tot december 2021 stegen de consumptieprijzen gemiddeld met 5,71%.

Nog zo’n veelzeggend cijfer: 8,4% van de zogenaamde ‘werkende armen’ kan zich in België geen verwarming meer veroorloven (bron: EVV). Dit is meer dan in Nederland en Duitsland, minder dan in Frankrijk. Maar het is gewoon te veel. Daarom eisen wij, naast andere maatregelen, dat de btw op energie weer naar 6% wordt gebracht. Wij waren één van de weinigen deze eis te stellen, maar nu vindt die eis eindelijk een weg doorheen regeringskringen. Om dezelfde reden mag de automatische indexering van lonen en sociale uitkeringen onder geen beding ter discussie worden gesteld. Noch wat betreft het principe, noch de vorm.

Petitie

Maar we moeten verder gaan dan dat. We pleiten voor écht goede voornemens voor de beleidsmakers, zoals hogere inkomens voor iedereen, degelijke pensioenen. We willen ook een wijziging zien van de wet op de loonnorm, de zogenaamde “wet van ‘96”. Deze wet verplettert de lonen en legt de onderhandelingsmarges voor vakbonden te hard aan banden.

Vandaag probeert de hele vakbondswereld eensgezind het debat over de lonen naar het parlement te brengen. Het is tijd om de politieke vertegenwoordigers te dwingen deze kwestie aan te pakken. Daartoe lanceren wij een grootschalig burgerinitiatief, via een officiële petitie aan de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Het doel: 25.000 handtekeningen. Dat is het aantal dat wettelijk vereist is om een burgertekst op de parlementaire agenda te plaatsen. Oefen dus druk uit en teken de petitie. Dit parlementair debat zal ook de druk op de werkgevers opvoeren.

Kameraden, wij wensen jullie het allerbeste voor dit nieuwe jaar. Maar we weten dat vooruitgang moeilijk is zonder strijd. De goeie voornemens zijn aan ons om af te dwingen. Het is aan ons, aan ons allen, aan de werknemers, om ons te mobiliseren zodat sociale vooruitgang weer plaatsvindt.

Laten we ook dit jaar er samen staan, verenigd en met strijdlust!

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW