Nieuws

Energie: opgelet voor fraude bij online houtverkoop

Energie: opgelet voor fraude bij online houtverkoop

De FOD Economie slaat alarm: veel gezinnen werden slachtoffer van oplichting met de online verkoop van goedkoop hout. Malafide verkopers profiteren van de energiecrisis om kopers te misleiden.

De afgelopen weken doken online verschillende valse webwinkels en profielen op. Fraudeurs bieden brandhout tegen democratische prijzen om goedgelovige kopers op te lichten. De FOD Economie kreeg al meer dan honderd meldingen. “Burgers die op zoek zijn naar goedkoop brandhout, bestellen en betalen voor producten die ze nooit ontvangen.” Sinds 1 juli ontving het Meldpunt Economie van de FOD minstens 126 meldingen van valse verkoopsites voor houtproducten. De slachtoffers melden een gemiddeld verlies van 750 euro, maar één slachtoffer speelde op deze manier maar liefst 2.972 euro kwijt.

Wie maar een paar minuten rondsurft op sociale media, komt ook nepprofielen tegen die beweren hout- of pelletkachels te verkopen tegen een onklopbare prijs. Dit is een gelijkaardige soort fraude.

Hoe werkt het?

De nepverkopers beweren betaalbaar hout te leveren. Bestellingen en betalingen gebeuren online, maar de bestelling komt nooit toe bij de klant. De verkoper stopt dan alle communicatie. “Meestal reageert de oplichter niet eens. Als hij wel reageert, gebruikt hij excuses – zoals een leveringsprobleem – om tijd te winnen, of om te proberen extra kosten in rekening te brengen.” Een tijdje later verdwijnt de site helemaal.

De FOD Economie kon enkele van deze nepwinkels identificeren. Hoewel sommige sites nieuw zijn, zijn er ook bijna exacte kopieën van legitieme websites, en gebruiken sommigen zelfs de contactgegevens van echte bedrijven. Zo gebruikt één nepverkoper de identiteit (naam, adres, ondernemingsnummer, enz.) van een bestaande verkoper in Frankrijk. Een andere beweerde een lokaal bedrijf in Luik te zijn, maar blijkt na controle de contactgegevens te gebruiken van een … restauranthouder.

Opletten!

Terwijl sommige van deze frauduleuze websites duidelijke tekenen van oplichting vertonen (zoals spelfouten of informatie die geen steek houdt), lijken sommige nepwinkels op betrouwbare winkels. Daarom is het belangrijk om extra waakzaam te zijn.

Op deze pagina vind je een beperkt overzicht van de bekendste valse webshops en een reeks tips om betrouwbare webshops te herkennen. Bekijk ook zeker dit filmpje:

Ben je zelf slachtoffer of getuige geweest van een frauduleuze webwinkel? Meld het via het meldpunt van de FOD economie.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW