Onder de slogan “Zij de winst, wij de pijn” voerde de socialistische vakbond ABVV vandaag (20 oktober) actie over heel België. Voor betaalbare energie en voor meer koopkracht.
De acties kaderen in de drie belangrijkste eisen van de rode vakbond om de energiecrisis het hoofd te bieden: belasting op woekerwinsten, prijsblokkering en meer overheidscontrole over de energiesector.
Strategische plekken
In het vizier kwamen strategisch belangrijke plekken in de energiesector. ABVV-militanten kwamen bijeen in het Luikse Hoei, vlakbij de nucleaire reactoren van Tihange. De uitbater van de Belgische kerncentrales, Engie, maakte alleen al in de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst van 5 miljard euro. Dit is een verdubbeling ten opzichte van het jaar voordien.
De regering zette alvast een eerste stap rond de overwinstbelasting op energiebedrijven. Dit gaat volgens het ABVV niet ver genoeg. “De overwinstbelasting moet robuust zijn en mag niet enkel van toepassing zijn op de energiesector”, zo lezen we in een persbericht. “Er zijn andere sectoren/bedrijven die door de uitzonderlijke omstandigheden hoge winsten boeken, ook zij moeten hun steentje bijdragen. Wie uitzonderlijk hoge winstmarges blijft boeken, moet zich aan een verhoogd belastingtarief kunnen verwachten.”
Voor de vakbond mag het dus allemaal wat meer zijn wat overwinstbelasting betreft. Bovendien eisen ze dat de overheid weer meer controle uitoefent over deze strategisch belangrijke sector.
Symbolische acties
In Brussel zakten vakbondsmilitanten af naar de Europese instelling aan het Schumanplein. Daar willen ze de beleidsmakers wakker schudden om eindelijk maatregelen te treffen die in verhouding staan tot de ernst van de situatie. “Een prijsplafond voor energie zou best op Europees niveau worden ingesteld”, zo horen we daar. Maar indien nodig, dan mag het voor de socialistische vakbond ook op nationaal niveau worden ingevoerd.
Elders in het land vonden symbolische acties plaats. De ABVV-delegatie in Limburg deelde aan het Hasseltse station rode handschoenen uit. In Vlaams-Brabant en in de Kempen werden deurhangers en flyers uitgedeeld met vakbondsvoorstellen om de energiefactuur weer betaalbaar te maken. Op die manier probeerden de militanten toch een stukje “warmte in huis te brengen.”
Koude soep
“We durven vandaag onze verwarming niet meer op te zetten. Durven we binnenkort ons eten ook niet meer verwarmen?” Een ABVV-delegatie deelde in Mechelen en in Oost-Vlaanderen – waar ze vergezeld werden door ACV-militanten – koude soep uit.
De socialistische vakbond voert de druk op regering en werkgevers verder op. Op 9 november staat een interprofessionele staking gepland: “voor meer koopkracht, voor echte loonsverhogingen, voor het behoud van de automatische loonindexering en bijkomende energiemaatregelen”, aldus de vakbond.