Nieuws

Huishoudhulpen dienstencheques ontmoeten minister Morreale

Huishoudhulpen dienstencheques ontmoeten minister Morreale

Na een eerste ontmoeting met minister Dermagne kwamen het gemeenschappelijk vakbondsfront, het ABVV en de delegees van de dienstenchequesector samen voor het kabinet van minister Morreale in Namen. Tweede stop van een tournée waarin alle bevoegde ministers in België aan de beurt komen.

// een bijdrage van Horval

“Mijn gezondheid is onbetaalbaar”, is niet alleen maar een slogan. Dit is een reële, woedende schreeuw van huishoudhulpen met dienstencheques. De controlebezoeken die in 2022 in ongeveer 200 bedrijven werden uitgevoerd, hebben bevestigd wat de vakbonden al jaar en dag aan de kaak stellen: de gezondheid van deze werkneemsters staat op het spel door het toedoen van werkgevers die alleen maar winst voor ogen hebben.

Werkgevers doof

De werkgevers en hun federaties blijven trouwens doof: ze weigeren rekening te houden met het verslag van de inspectie en zich te houden aan de regels, waardoor opnieuw duidelijk wordt dat geld belangrijker is dan de gezondheid van de huishoudhulpen.

Eind april werden de vakorganisaties samen met delegees ontvangen door minister Dermagne om te praten over het onderzoek van de inspectie en de resultaten ervan. De werkneemsters hebben dan hun ervaringen van op het terrein kunnen meegeven, samen met die van hun collega’s, waardoor ze de verpletterende resultaten uit het onderzoek hebben bevestigd.

Landelijke aanpak

Op 16 mei konden de vakorganisaties een gesprek hebben met het kabinet van de Waalse minister Morreale. Voor het gemeenschappelijk vakbondsfront spelen de bevoegde ministers een primordiale rol in een gesubsidieerde sector.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft er trouwens ook op aangedrongen dat de subsidiërende overheden eindelijk hun verantwoordelijkheid opnemen door de werkgevers te verplichten om de regels na te leven. De verschillende overheidsniveaus, federaal en de deelstaten, moeten gecoördineerd te werk gaan om gemeenschappelijke maatregelen te treffen voor de sector in heel België. De werknemers en hun vertegenwoordigers pleiten voor dwingende en straffende maatregelen. Anders zullen de werkgevers de gezondheid van de huishoudhulpen blijven wegwuiven.

De gezondheid van de werkneemsters uit de sector moet serieus genomen worden

De vakorganisaties hebben ook het belang benadrukt om de werknemers medisch op te volgen. Het werk van de huishoudhulpen is fysiek en mentaal zwaar, maar zonder regelmatige medische controles kunnen de problemen van de werknemers niet erkend worden als beroepsziekten.

De gezondheid van de werkneemsters uit de sector moet serieus genomen worden. Het gemeenschappelijk vakbondsfront verwacht een snelle reactie van minister Morreale, en wil ook de Vlaamse en Brusselse bevoegde ministers zeer binnenkort interpelleren. We zullen hier nog op terugkomen en we zijn vast en zeker van plan om van ons te laten horen.

Facebooktwitter

One thought on “Huishoudhulpen dienstencheques ontmoeten minister Morreale

  1. Hallo
    Onze job moet herkent worden als zware beroepen . Ik ben al jaren actief als poetsvrouw . Sommige klanten verlangen werk van 6u in 3u , en klagen nog … We zouden moeten eco cheques krijgen , en onze hospitalisatieverzekering zou ook moeten betaald zijn . En zouden moeten betaald worden als andere mensen .Mannen en vrouwen ook gelijk betaald . Ik sukkel al jaren met duizeligheid van te vallen , artrose , kristallen , evenwichtsstoornissen toch blijf ik deze zware job uit oefenen . Omdat ik hou van werken , werk part time ,meer kan ik niet aan . Ben alleenstaande heb een inkomen van minder dan 1000 € .Bijkrijgen werkloosheid kan niet meer . En invaliditeit voor de duizeligheid kan ook niet terwijl ik bijna niet durf op straat lopen alleen , telkens bang om te vallen . Vind het erg dat ik niets kan doen aan deze situatie moet echt alle eindjes aan elkaar knopen om er te geraken . Werk van mijn 15jr en nu 58 jr ben nu al versleten hoop dat ik dit nog kan volhouden tot mijn pensioen . Debrock Nadine

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW