Nieuws

Vakbonden en middenveld blijven gekant tegen wet-Van Quickenborne

Vakbonden en middenveld blijven gekant tegen wet-Van Quickenborne

Het wetsvoorstel van minister Van Quickenborne, waarin sprake is van een gerechtelijk demonstratieverbod, moet van tafel.

De drie vakbonden en verschillende middenveldorganisaties mobiliseerden op 7 en 28 juni voor het kabinet van de minister van Justitie om te protesteren tegen diens wetsontwerp. Daarin is immers sprake van een gerechtelijk demonstratieverbod als nieuwe strafrechtelijke sanctie.

De wet zou zogezegd enkel gericht zijn tegen ‘relschoppers’. In werkelijkheid dreigt dit echter een veel grotere groep mensen te viseren, met name de vakbeweging en het volledige maatschappelijke middenveld. De tekst is immers bijzonder vaag. Er is sprake van ernstige misdrijven, zoals geweld tegen personen, maar zou ook andere daden dekken, zoals vandalisme of schade aan eigendom. Wat bijvoorbeeld met het aanbrengen van afwasbare verf op een gevel? Of het verbranden van een pallet?

De wettekst voorziet in een gerechtelijk demonstratieverbod voor feiten gepleegd tijdens ‘protestbijeenkomsten’. Het kan gaan tot drie jaar, of zelfs zes in geval van recidive. Ook dit baart de vakbeweging grote zorgen. In theorie zou het niet van toepassing zijn op stakingsacties, maar er is geen enkele garantie dat een rechter het niet zou kunnen inroepen bij sociale conflicten.

De eerste mobilisatie van 7 juni zorgde alvast voor vertraging in het wetgevend proces. De wettekst ging weer naar de regeringstafel om aangepast te worden. De gewijzigde tekst was echter ruimschoots onvoldoende. Het wetsontwerp-Van Quickenborne houdt nog steeds een bedreiging in voor het recht op collectieve actie of protest.

De minister zegt enkel relschoppers te willen viseren, maar het strafwetboek telt al voldoende instrumenten om sancties op te leggen tegen personen die de wet overtreden, tijdens protestbijeenkomsten of elders.

De vakbonden en middenveldorganisaties blijven oproepen tot de volledige intrekking van de bepaling die voorziet in een gerechtelijk demonstratieverbod. Ze vragen de parlementsleden om tegen dit wetsvoorstel te stemmen. Verzet is immers geen misdaad.

Om hun eisen kracht bij te zetten lanceerde het gemeenschappelijk front de website www.verzet-is-geen-misdaad.be. In enkele klikken kan je er een mail sturen naar onze volksvertegenwoordigers om de druk op te voeren opdat ze dit wetsontwerp niet in zijn huidige vorm goedkeuren.

Facebooktwitter

8 thoughts on “Vakbonden en middenveld blijven gekant tegen wet-Van Quickenborne

  1. Bij mijn weten, is demonstreren een mensenrecht dat in het mensenrechten verdrag is opgenomen. En daar mag niets aan veranderd worden.
    De minister van justitie gaat voor de zoveelste keer zijn boekje te buiten, en zou moeten aftreden per direct volgens mij

  2. Dat betogingsverbod is bij de aanvang van de Corona-hoax ingevoerd door de toemalige Minister van Binnenlandse Zaken, (Pieter De Crem) en nooit opgeheven.Daar is toen zwaar misbruik van gemaakt, BTW..

    1. Beste Dirk,mag je dit wel ongestraft schrijven hier? Het verbaast me dat het er nog staat en als ik dit hier lees begin ik nog vertrouwen in de VB te krijgen,,dus nu nog de koolzuurgas hoax ontkrachten, word ik nog wel militant! Ik had altijd de indruk dat de VB steeds regeringstrouw was, heb ik me vergist? groetjes

  3. Mensenrechten zijn inderdaad mensenrechten, punt uit. Het knoeien via achterdeurtjes om dit recht langzaam terug ter discussie te plaatsen is een stap in de verkeerde richting. We kennen allen al lang het middeltje, een vingertje, een hand een arm, complexer complexer, tot er een totaliteit aan uitzonderingen is die de basis wegveegt. Antwoord, zou gewoon moeten zijn, nee, dit staat niet ter discussie meneer de minister, of verkiest u dat men u mensenrechten afneemt? Neen? Dan blijf je er af.

  4. Quikckie is een opportunist, eerst lid van ID21 die samenwerkte met de ter ziele gegane VU dan VLD. Hij is ook bekend om zijn voorliefde voor stunts. Zo ook met zijn witte comités waardoor hij op neus kreeg van Louis Tobback wat hij zeker niet verwacht had. Dan de coup voor de burgemeesterstitel in Kortrijk . De komende verkiezingen in aantocht en de VLD die een sterke regressie doormaakt samen met de kiezers die meer en meer conservatief, rechts gaan stemmen wil ie door deze maatregel hierop inspelen. De VLD was oorspronkelijk de partij van ondernemers en vrije beroepen en die willen liefst geen inmenging van vakverbonden dus elke wet die dit voorkomt is voor hen welkom.

  5. Deze man moet gewoon inpakken en wegwezen…hij neemt recht van xe mrms weg..democratie is hier net zoon sprookje…het enige wat justitie wilt is zoveel mogelijk portomonnees leegschudden…bastaards dat hele belgische rechtssysteem…zsm emigreren

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW