Nieuws

Werknemersrechten wereldwijd op laag pitje

Werknemersrechten wereldwijd op laag pitje

Op 30 juni publiceerde het Internationaal Vakverbond de editie 2023 van zijn jaarlijkse index van werknemersrechten over de hele wereld. Hoe ver staan we?

De trend is onrustwekkend. Het aandeel landen dat het stakingsrecht schendt, is gestegen van 63% in 2014 naar 87% in 2023.

“In 2023 waren stakingen in 130 van de 149 geanalyseerde landen sterk beperkt of zelfs verboden. In veel van deze landen onderdrukten de autoriteiten collectieve acties op brutale wijze. Werknemers die gebruik maakten van hun stakingsrecht werden vaak het slachtoffer van strafrechtelijke vervolging en ontslag op staande voet”, aldus het IVV in de Global Rights Index.

Tot slot moet worden opgemerkt dat België in deze index in de categorie blijft van landen die te maken hebben met ‘regelmatige schendingen van rechten’. Dit is categorie 3 in een rangschikking van 6. België wordt hier expliciet vermeld voor schendingen van het stakingsrecht.

Geweld

In 2023 werden werknemers en hun vakbondsvertegenwoordigers in 44 landen het slachtoffer van geweld.

“In veel landen onderdrukken de ordetroepen en politie stakingen en sociale protestbewegingen met disproportioneel geweld. Steeds meer vakbondsleden worden vermoord omwille van hun syndicaal werk. Maar al te vaak wordt werknemers en hun families gerechtigheid ontzegd,” aldus de ITUC. In 2023 werden vakbondsleden vermoord in acht landen: Brazilië, Colombia, Ecuador, El Salvador, Swaziland, Guatemala, Peru en Sierra Leone.

Arrestaties

Het percentage landen dat werknemers arresteert en vasthoudt is gestegen van 25% in 2014 naar 46% in 2023.

“Veel regeringen voeren de druk op werknemers die opkomen voor hun rechten, en op de vakbonden die hen steunen, op door zich specifiek te richten op bekende vakbondsleiders”, aldus het rapport. Een citaat dat we niet los kunnen zien van de vervolging van vakbondsleden in ons land. Of de bedreigingen voor vakbondsrechten door bijvoorbeeld het wetsontwerp-Van Quickenborne.

Trieste verliezers

Dit jaar voegen Ecuador en Tunesië zich bij de trieste lijst van de tien slechtste landen voor werknemers. Ze voegen zich bij Bangladesh, Wit-Rusland, Egypte, Swaziland, Guatemala, Myanmar, de Filippijnen en Turkije.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW