Nieuws

NEE tegen geweld op vrouwen, op het werk en overal

NEE tegen geweld op vrouwen, op het werk en overal

Volgens een onderzoek van Amnesty International en SOS Viol in 2020 had bijna de helft van de vrouwen in België al te maken met een vorm van seksueel geweld. In het privé- en openbare leven, maar ook op het werk. 25 november was de Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen. Twee dagen later was het ABVV present op de betoging van het platform Mirabal in Brussel om deze plaag een halt toe te roepen.

Geweld nog steeds aanwezig in onze samenleving

Estelle Ceulemans, algemeen secretaris van ABVV Brussel, behoorde tot de aanwezige ABVV-militanten: “Dit geweld bestaat al eeuwen. In principe zou deze discriminatie tussen de twee geslachten verdwenen moeten zijn, maar dat is helaas niet het geval. Het is nog altijd sterk aanwezig in onze samenleving. Als moeder van twee tieners en geëngageerde vrouw, weiger ik mij neer te leggen bij een maatschappij waar geweld tegen vrouwen blijft voortduren. Fysiek geweld, verbaal, sociaal …”

Ze benadrukt ook het belang van de aanwezigheid van het ABVV op dit soort manifestaties: “Wij zijn aanwezig en zullen altijd aanwezig zijn om te mobiliseren tegen alle vormen van geweld: discriminatie, ongelijkheid, seksisme, racisme, fascisme …”.

“Ik weiger me neer te leggen bij een maatschappij waar geweld tegen vrouwen blijft voortduren.”

Estelle Ceulemans, algemeen secretaris van ABVV Brussel

Ook op de werkvloer

Geweld tegen vrouwen vindt overal plaats, ook op de werkvloer. Volgens een enquête van het ABVV Luik en het vormingscentrum Promotion & Culture, was 62% van de ondervraagde delegees al getuige van seksistische grappen op de werkvloer. 60% van hen zegt opmerkingen over hun lichaam of gewicht te hebben gekregen.

De rol van de vakbond bij de bestrijding van geweld tegen vrouwen is cruciaal. Virginie, delegee ABVV-Metaal in een hoofdzakelijk mannelijk bedrijf, bevestigt dit: “In ons bedrijf werden mannelijke werknemers betrapt die zich in de vrouwentoiletten verstopten om vrouwen te filmen.”

“Er was nog een ander ernstig incident: één werknemer toonde zich naakt aan de schoonmaaksters. In beide gevallen moesten we ingrijpen zodat de vrouwen zich opnieuw veilig zouden voelen op de werkplek.”

Virginie heeft een boodschap voor al deze vrouwen: “Wees niet bang om van je te laten horen. Dit geeft anderen die hetzelfde hebben meegemaakt, de kans om ook naar buiten te treden. Je bent niet alleen, dit gaat ons allemaal aan. We moeten samen vechten tegen dit onaanvaardbare geweld.”

De geweldmeter van het ABVV

Het ABVV maakte van de gelegenheid gebruik om zijn geweldmeter te promoten. Met dit eenvoudig instrument kan je meten in hoeverre een op de werkvloer waargenomen gedrag gezond of giftig is voor de betrokken persoon.

Om de geweldmeter te bestellen of posters te ontvangen voor in je bedrijf, kan je contact opnemen met de afdeling gender van het ABVV op gendermainstreaming@abvv.be .

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW