Nieuws

Sanctionering tijdelijk werklozen geschrapt vanaf 1 juli

Sanctionering tijdelijk werklozen geschrapt vanaf 1 juli

Op 1 juli werd het stelsel van tijdelijke werkloosheid aangepast. De verschillende systemen van tijdelijke werkloosheid blijven naast elkaar bestaan, maar de verplichtingen worden gelijkgesteld. 

// een bijdrage van Vlaams ABVV

Deze verandering betekent dat als je vanaf 1 juli 2022 in tijdelijke werkloosheid zit, omwille van corona of andere redenen, je je na de eerste drie maanden moet inschrijven bij de bevoegde gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling. Dit zijn de VDAB voor Vlaanderen, Forem voor Wallonië en Actiris voor Brussel.

Indien je in deze periode het werk hervat gedurende twee opeenvolgende weken, wordt deze periode opgeschort. Als het gaat om tijdelijke werkloosheid wegens overmacht veroorzaakt door de arbeidsongeschiktheid van de werknemer, moet je je niet inschrijven.

Eens ingeschreven bij de VDAB, kan die jou een traject aanbieden zoals het volgen van een opleiding.

Deze nieuwe regelgeving is enkel van toepassing op tijdelijke werkloosheid na 1 juli 2022. De periode van drie maanden begint dus pas te lopen vanaf die dag.

Verplichtingen en sanctionering ten aanzien van de tijdelijk werkloze?

Op vraag van het ABVV kan je je recht op uitkering niet verliezen als tijdelijk werkloze indien je je niet inschrijft of niet ingaat op het aanbod van VDAB. Dankzij het ABVV is en blijft elk VDAB-aanbod aan tijdelijk werklozen volstrekt vrijwillig en niet sanctionerend.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW