Solidariteit kent geen grenzen voor de werknemers van de scheikunde. Dankzij een samenwerking met de ngo’s FOS en Solsoc zagen verschillende projecten het licht in Afrika.
// een bijdrage van de Algemene Centrale
Onlangs werd die werking voor vijf jaar verlengd en dat is enorm belangrijk. Dat benadrukt Koen Vanbrabandt van de internationale dienst van de Algemene Centrale. “De arbeiders in diverse precaire sectoren hebben onze steun broodnodig.” De onderhandelingen met werkgevers voor verdere financiering van solidariteitsprojecten waren niet makkelijk. Maar internationale solidariteit blijft dus gelukkig op de agenda staan.
Genderongelijkheid
De komende vijf jaar zullen middelen van het sectorfonds vooral ingezet worden in Congo en Zuidelijk Afrika. In het nieuwe programma zal de nadruk liggen op genderongelijkheid in Zuidelijk Afrika en op sociale en solidaire economie in Congo.
Genderongelijkheid blijft een groot probleem in Zuidelijk Afrika, zowel op het werk als thuis. Hoewel er belangrijke initiatieven genomen zijn, zoals de erkenning van gendergelijkheid in de grondwet, zet zich dat niet voldoende door in de praktijk.
Waardig werk
Waardig werk is van fundamenteel belang om ongelijkheid uit te bannen. Onzeker werk, slechte vertegenwoordiging van vrouwen in besluitvormingsstructuren, slechte toegang tot waardige gezondheidsdiensten en sociale bescherming, versterken de genderongelijkheid. Daarom zal via de ngo FOS een regionaal netwerk opgericht worden en om trainingen te geven om de positie van vrouwen op de werkvloer en in het gezin te versterken. FOS werkt daarvoor samen met verschillende lokale vakbonden en ngo’s in Zuid-Afrika, Mozambique en Zimbabwe.
Bekijk hier een video van onze samenwerking in Zimbabwe
In de Democratische Republiek Congo ligt de nadruk vooral op het oprichten en versterken van coöperaties in onder meer de landbouw, recyclage en mijnbouw. Coöperaties laten de lokale bevolking toe om hun eigen toekomst in handen te nemen en zelf in te staan voor de verwerking en verkoop van hun producten.
Regionale accenten
Via vorming krijgen de leden de nodige kennis om de coöperaties te beheren en verder uit te breiden. Hiervoor werkt Solsoc samen met verschillende verenigingen en vakbonden ter plaatse. Naargelang de regio zijn er specifieke accenten. Zo is er in de Evenaarsprovincie bijzondere aandacht voor de eerlijke toegang tot medicijnen. In Kinshasa wordt specifiek gewerkt rond verwerking en recyclage van huishoudelijk afval. In Lualaba werkt men aan het versterken van de positie van de arbeiders in de mijnbouw en ontwikkelt men alternatieve werkgelegenheid zodat vrouwen de ongezonde jobs in de mijnbouw kunnen verlaten.
Bekijk hier een video over onze samenwerking in DR Congo