Nieuws

Inval en arrestaties bij Post NL: bewijs dat meer en strengere controles nodig zijn

Inval en arrestaties bij Post NL: bewijs dat meer en strengere controles nodig zijn

De wanpraktijken bij pakjesdienst Post NL zijn het zoveelste bewijs dat er veel meer controles nodig zijn in de sector.

// een bijdrage van BTB

Op 28 maart vielen de federale politie en inspectiediensten samen met de arbeidsauditeur opnieuw binnen bij drie depots van Post NL. Opnieuw werden de depots verzegeld en werden er voor de eerste keer arrestaties verricht.

Deze inval gebeurde op de dag dat BTB-ABVV opnieuw zijn actie voerde tegen de sociale dumping in de transportsector. BTB-ABVV kan de aanhoudende controles bij de pakjesbedrijven alleen maar toejuichen en blijft pleiten om de inspectiediensten blijvend te versterken. Ook de neerwaartse spiraal van steeds goedkopere tarieven dient dringend aangepakt te worden om deze kanker uit te roeien.

Wanpraktijken

In het eerste zwartboek e-commerce legde BTB-ABVV in november 2021 al bloot op welke manier de grote pakjesbedrijven hun werk organiseren. Het was toen dat de inspectiediensten een eerste keer binnenvielen bij Post NL, GLS en DPD, en enkele depots verzegelden. Ondanks de belofte van deze bedrijven om de problemen aan te pakken, blijven de mistoestanden in de sector welig tieren.

Het is hoog tijd dat er een correct speelveld wordt gecreëerd met juiste tarieven en versterkte inspectiediensten die hierop kunnen toezien.

Druk op tarieven

Een belangrijke reden waarom bedrijven deze wanpraktijken blijven organiseren en tolereren is de prijs waarvoor de levering van goederen moet gebeuren. De opdrachtgevers, vaak grote multinationale bedrijven, blijven te vaak buiten schot terwijl zij voortdurend tenderen voor steeds goedkopere tarieven.

Frank Moreels, voorzitter BTB-ABVV: “Zolang de opdrachtgevers alleen maar kijken naar de goedkoopste prijs voor het transport zonder zich de vraag te stellen waarom sommige bedrijven deze dumping tarieven kunnen aanbieden, zullen wanpraktijken welig tieren.”

Ondanks de inspanningen van de inspectiediensten met controles en boetes en veroordelingen, blijven overtredingen schering en inslag. Dat bewijzen de vaststellingen na de inval bij Post NL opnieuw.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW