Nieuws

Vorming in tijden van sociale verkiezingen

Vorming in tijden van sociale verkiezingen

Met de laatste vorming van dit vormingsjaar achter de rug, zijn we in gesprek gegaan met Jorik Cleenders (links) en Kris Michiels (rechts op de foto).

// een bijdrage van Vlaams ABVV

Ze zijn allebei vormingswerkers voor Vorming & Actie vzw, respectievelijk in Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Jorik heeft al twee vormingen sociale verkiezingen achter de rug, terwijl het voor Kris al de negende keer zal zijn! Een vormingsjaar met sociale verkiezingen. Wat brengt dat met zich mee? We vroegen het aan Jorik en Kris.

Zeg eens, met jullie ervaring is dat toch gewoon rustig toeleven naar september, toch? Gewoon de vormingsmap ‘sociale verkiezingen’ uit de kast halen, het stof eraf blazen en aan de slag gaan?

Jorik (verslikt zich in zijn koffie): “Absoluut niet! De vormingen sociale verkiezingen (die plaatsvinden van 13 tot 26 mei 2024, nvdr) zijn voor Vorming & Actie als het ware een visitekaartje voor een nieuwe generatie deelnemers. De zomer is dus de tijd om die vorming te vernieuwen en te verbeteren. Nu onze basisvorming over de zes afdelingen van Vorming & Actie gestroomlijnd is, pakken we de upgrade van de vormingen sociale verkiezingen ook samen aan. Wij stellen daarbij vast dat samenwerken, in plaats van naast elkaar werken, veel overleg, afstemming en dus tijd vergt.”

Kris: “Dat klopt, maar door samen te werken win je ook tijd. Waar we vroeger elke zomer de basisvormingen van het komende jaar fundamenteel herwerkten, volgen we nu een gezamenlijk verbeteringstraject. Dat biedt ruimte voor andere zaken. Ik nam deel aan de voorbereidende werkgroep GEMSOC (gemeenschappelijke sociale verkiezingen). Daar bundelden we onze beste praktijken en vormingsoefeningen met een open vizier. Als vormingswerker ervaar je zo aan den lijve de voordelen, maar ook de obstakels van onderlinge samenwerking, zowel tussen ervaren en nieuwe vormingswerkers. Dat is net iets wat we in onze vorming ook aanpakken.”

De zomer staat dus vooral in het teken van de voorbereiding. Wat kunnen de deelnemers verwachten zodra de vormingen beginnen?

Kris: “Ik ben zelf een ancien, ik zal dus voor de ervaren kandidaten spreken. In onze vormingen willen we hen vooral een syndicale boost geven. In vele ondernemingen is het syndicale werk niet eenvoudiger geworden. Je kan je verwachtingen delen en van anderen horen waarom zij ermee doorgaan, en daardoor gemotiveerd worden. We maken van de vorming een moment waar doorzetten, de eigen rol (her)invullen en elkaar inspireren de rode draad zijn. Dit gaat zowel over voorbereid zijn op de syndicale angels in de procedure, het opzetten van een opvallende bedrijfscampagne en het opmaken van een syndicaal bilan om de syndicale werking te versterken (inclusief de zoektocht naar nieuwe kandidaten!). Deze weekvormingen vinden plaats van oktober tot december.

En wat staat er op het programma voor nieuwe kandidaten?

Jorik: “In de vorming nieuwe kandidaten (van februari tot april 2024, nvdr) gaan we geen enkele vraag uit de weg. Voor veel nieuwe kandidaten is de vorming écht de start van hun syndicale tocht. Zo had ik in 2020 Zamira, die in de zorg werkt, en drie collega’s uit een voedingsbedrijf samen in de vorming. Zamira kwam voor het eerst en als enige op. Ze was nog niet verkozen maar werd midden in de coronacrisis  toch al volop door collega’s bevraagd. Ze twijfelde of syndicaal werk wel iets voor haar was. Ze besefte niet dat ze al heel goed bezig was. Die ontmoeting betekende voor haar: “Ik sta hier niet alleen, het ABVV is groter, er zijn nog mensen die het niet gemakkelijk hebben…” Tegelijk motiveerde het ook de mannen uit de voedingssector: “Nu moeten wij het zeker goed doen.” Hoewel de verhalen verschillend zijn, is hun motivatie dezelfde: ze willen allemaal opkomen voor hun collega’s. Hoe je dat aanpakt en waar je de durf haalt om dat te doen, krijgt veel aandacht.”

Wanneer zijn deze vormingen sociale verkiezingen voor jullie geslaagd?

Kris: “Als ik zie dat in syndicale ploegen, die ik al lang ken, de communicatie open bloeit. Dat ze nieuwe mensen en manieren vinden om verder te zetten wat door anderen voor hen opgebouwd is.”

Jorik: “Voor mij zijn de verkiezingen pas geslaagd als ze allemaal verkozen zijn natuurlijk! Daar hoop ik op. Maar er is voor elk sowieso winst als ze gesterkt, gemotiveerd, geïnformeerd en vol goede moed uit de vorming komen. Verkozen of niet verkozen. Daar doe ik het voor.”

Zit er ook iets bij voor wie liever iets kort heeft?

Kris: “We bieden ook korte infosessies aan over de procedure, voor getuigen en over het huishoudelijk reglement. Die laatste stoomt de nieuw verkozenen klaar voor de eerste vergadering. We organiseren deze sessies op verschillende momenten, zodat mensen die in ploegendienst werken ook kunnen deelnemen. Deze sessies bieden we ook aan als webinars. Daarvoor werken we samen met de vormingsdiensten van de centrales.”

Jorik: “In onze weekvorming staan wij ook al stil bij hoe de eerste vergadering kan verlopen. Ons hoofddoel op dat moment is dat de deelnemers in een nieuwe omgeving, in een nieuwe rol, assertief ‘nee’ kunnen zeggen. Die nee is nodig wanneer je na de eerste vergadering meegenomen wordt op een kennismakingsetentje en daarna nog een document  krijgt met de vriendelijke vraag dat eventjes te ondertekenen. Zo riskeer je je voor vier jaar aan een huishoudelijk reglement te verbinden, dat je niet hebt kunnen nalezen of aanpassen. Dat is een no go!”

Hebben jullie nog een afsluitende opmerking?

Jorik: “Heb je vragen en twijfels? Welkom in de vorming! Je komt terecht in een groep gelijkgezinden, die in exact dezelfde situatie zitten als jijzelf. “

Kris: “Onze vorming is geen school, je wordt er deel van de ABVV-familie. We gooien je niet zomaar in het bad. We zullen je helpen om te leren zwemmen.”

Hartelijk bedankt voor jullie tijd en toewijding!

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW