Nieuws

Sociale dumping in onderaanneming: vaak onder de radar

Sociale dumping in onderaanneming: vaak onder de radar

Op maandag 28 maart organiseerde het ABVV opnieuw zijn jaarlijkse actiedag tegen sociale dumping.

// een bijdrage van BTB en ABVV-Metaal

Ook dit jaar voerden BTB-ABVV en ABVV-Metaal samen actie om de kanker van sociale dumping in verschillende sectoren uit te roeien. De focus dit jaar ligt op de bewustmaking bij de werknemers wiens bedrijf vaak beroep doet op onderaanneming zonder te beseffen dat veel van deze onderaannemers de sociale dumping organiseren. We deelden pamfletten uit op het bedrijventerrein De Hulst in Willebroek.

Hardnekkige kanker

Sociale dumping is en blijft een kanker in tal van sectoren. Zowel in de metaalsector als in de transportsector blijven bedrijven gebruik maken van goedkope werkkrachten die ze aan het werk zetten via onderaanneming of postbusbedrijven. Ondanks de inspanningen van de inspectiediensten met controles, boetes en veroordelingen blijven overtredingen schering en inslag.

Ketenaansprakelijkheid

Zelden wordt de opdrachtgever aangepakt voor het werken met onderaannemers die sociale dumping organiseren. Vorige week bleek nog dat uit een aangekondigde actie van de inspectiediensten dat meer dan één op drie transportbedrijven zich schuldig maakt aan fraude. Vaak onder druk van de opdrachtgever zonder dat die aansprakelijk wordt gesteld. Een contract voor onderaanneming afsluiten aan een onhaalbare prijs impliceert nu eenmaal één of andere vorm van fraude. Zulke contracten afsluiten of tenderen zijn schuldig verzuim van de opdrachtgever.

Bewustmaking

De opdrachtgevers, vaak grote multinationale bedrijven, blijven te vaak buiten schot terwijl zij voortdurend tenderen voor een steeds goedkopere prijs. Veel werknemers in deze bedrijven beseffen niet dat hun werkgever mee de sociale dumping organiseert en in stand houdt.

Tom Peeters, adjunct-federaal secretaris wegvervoer en logistiek bij BTB-ABVV: “Met onze actie willen we de werknemers ervan bewust maken dat hun werkgever misschien wel zelf mee aan de oorzaak ligt van sociale dumping door steeds maar een goedkopere prijs te willen voor hun keten van onderaanneming.”

Te weinig inspecteurs

Al jaren klagen we aan dat er te weinig inspecteurs zijn om sociale dumping en bij uitbreiding sociale en fiscale fraude echt effectief aan te pakken. Zolang de sociale dumping, de fraude en uitbuiting van werknemers niet uitgeroeid is dient de overheid op permanente basis inspecteurs aan te werven.

“Elke aangeworven inspecteur levert de overheid massa’s inkomsten op”, zegt Tom Peeters. “Een inspecteur kost de overheid maar twee maanden op een jaar, de overige tien maanden levert die op. Waar wacht de politiek op?”

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW