Nieuws

MSA’s als factor van genderongelijkheid?

MSA’s als factor van genderongelijkheid?

Zijn vrouwen en mannen gelijk op vlak van musculoskeletale aandoeningen als rugpijn en tendinitis?

// een bijdrage van de Algemene Centrale

Het aantal gezondheidsklachten op het werk blijft maar toenemen. Kwetsuren op het werk zijn schering en inslag. Dit betekent niet dat werknemers brozer zijn dan 20 jaar geleden, maar wel dat de arbeidsomstandigheden erop achteruitgaan.

Stijgende druk

Door het steeds snellere tempo en de toenemende druk heeft de gezondheid van de werknemers het hard te verduren: rugpijn, tendinitis, nek- of schouderpijn, carpaal tunnel syndroom, … Deze gezondheidsproblemen, die worden gegroepeerd onder de algemene term musculoskeletale aandoeningen (MSA’s), nemen vandaag de dag de belangrijkste plaats in op vlak van de gezondheid op het werk. Maar zijn vrouwen en mannen gelijk als het op MSA’s aankomt?

Volgens de enquête van de Stichting van Dublin over de arbeidsomstandigheden worden vrouwen en mannen over het algemeen in gelijke mate blootgesteld aan de verschillende MSA-risicofactoren. Uitzondering zijn werknemers die zware lasten dragen. Je zou dus denken dat MSA’s even vaak voorkomen bij mannen als bij vrouwen. Als we evenwel het aantal invaliden analyseren op basis van het geslacht, stellen we vast dat de vrouwen 3/5de uitmaken van het aantal slachtoffers die langer dan een jaar ziek zijn wegens MSA’s (75.000 van de 125.000).

Erkenning als beroepsziekte?

De erkenning als beroepsziekte is uiterst belangrijk. Hierdoor krijgt de werknemer een betere schadeloosstelling. Als we het voorbeeld nemen van tendinitis, de meest voorkomende MSA, waren er in 2019 bijna evenveel aanvragen van mannen als van vrouwen (1.282 en 1.277). Wanneer we daarentegen kijken naar het aantal erkenningen, zien we 30% meer weigeringen bij vrouwen dan bij mannen voor tendinitis (856 weigeringen t.o.v. 668 voor mannen).

België is geen uitzondering. Soortgelijke bevindingen komen we tegen in Europa, maar ook in Canada en Australië. Vrouwen komen minder in aanmerking voor beroepsziekten en dat zonder enige geldige reden.

Vechten voor gendergelijkheid is vandaag de dag helaas ook vechten voor een rechtvaardigere erkenning van beroepsziekten!

Meer weten over de procedure om een erkenning als beroepsziekte aan te vragen? Surf naar www.accg.be.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW