Nieuws

Energiemaatregelen: wat en hoe?

Energiemaatregelen: wat en hoe?

De regering nam enkele maatregelen om de energiefactuur draaglijker te maken. Onvoldoende in onze ogen, maar het is beter dan niets. We geven een kort overzicht.

€80 premie voor wie sociaal tarief geniet

Deze maatregel dateert van oktober 2021. De begunstigden zijn hiervan op de hoogte gebracht door hun energieleverancier en zagen het bedrag op hun rekening gestort. Het uitgebreid sociaal tarief wordt ook verlengd tot ten vroegste 30 september 2022.

Nettopremie van €100

Dit is de zogenaamde ‘verwarmingspremie’. Elk huishouden krijgt deze premie tussen 18 april en 31 juli  toegekend via de elektriciteitsfactuur. Op die manier is iedereen bereikbaar, ongeacht of het huishouden met gas, stookolie of elektriciteit verwarmt.

Is de premie hoger dan de voorschotfactuur, dan stort de leverancier het verschil op de rekening van de gebruiker of trekt die het af van een volgende factuur.

Heb je op 1 augustus 2022 je premie nog niet ontvangen? Neem dan zo snel mogelijk en zeker vóór 14 oktober contact op met de FOD Economie.

Btw-verlaging gas en elektriciteit

De btw op gas én elektriciteit gaat omlaag van 21 naar 6%. Dit is voorlopig zo voor de periode van 1 maart tot 30 september 2022. De eerste keer ga je dit merken op de voorschotfactuur van april. De terugbetaling voor de maand maart zal gebeuren op het moment van de jaarlijkse afrekening.

€200 stookoliekorting

Gezinnen die hun huis met stookolie verwarmen, krijgen een korting van €200. De overheid is momenteel nog op zoek naar de beste en snelste manier om deze korting toe te kennen. De stookoliesector weigert immers de korting aan de gebruiker te financieren om die daarna bij de overheid terug te krijgen.

Accijnskorting op bandstof

De brandstofprijzen aan de pomp schoten onlangs voor het eerst boven de €2 per liter voor diesel en benzine. De regering besliste om de accijnzen op deze transportbrandstoffen te verlagen met 17,5 eurocent per liter.

Wat zijn accijnzen?
Een accijns is een belasting op het gebruik van een bepaald product. De bedoeling erachter is om het gebruik van een – vaak schadelijk – product te ontmoedigen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de btw wordt een accijns uitgedrukt in absolute cijfers. Voor diesel en benzine komt dit neer op €455,5305 per duizend liter brandstof. Typische producten waarop accijns betaald moet worden zijn ook alcohol en tabak of sigaretten.

Omgekeerde cliquetsysteem

Het omgekeerde cliquetsysteem doet de accijnzen op brandstoffen automatisch dalen van zodra die een bepaald niveau overschrijden. Dit zou de prijs met enkele eurocenten per liter kunnen doen dalen.

Onvoldoende

Wij zijn al lang vragende partij om de btw op gas en elektriciteit te verlagen naar 6%. Dit is nu eindelijk gebeurd. Maar slechts voor zes maanden. Dit is onvoldoende.
Tijdelijke maatregelen moeten dringend definitief worden om de gezinnen in ons land duurzame oplossingen te bieden. Hierbij hoort onder meer de permanente uitbreiding van het sociale tarief, het afromen van overwinsten van energiebedrijven, de invoering van het ‘omgekeerde cliquetsysteem’ bij sterke prijsstijgingen …
We hebben genoeg van loze beloften. We willen structurele maatregelen. Het is hoog tijd om de werknemers, werkzoekenden, gepensioneerden en alle andere burgers in dit land weer ademruimte te gunnen.

Thierry Bodson en Miranda Ulens
Facebooktwitter

One thought on “Energiemaatregelen: wat en hoe?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW