Nieuws

PrePS in wood: preventie van psychosociale risico’s op het werk in de houtsectoren

PrePS in wood: preventie van psychosociale risico’s op het werk in de houtsectoren

De mentale druk is hoog bij veel werknemers en na de verschillende Covid-19 golven blijkt de nood aan preventie van psychosociale risico’s alleen maar toe te nemen. Op initiatief van de federale overheden en op voorstel van de ministerraad werden er 11 projecten goedgekeurd in verschillende sectoren in functie van ‘het voorkomen en beheersen van psychosociale risico’s’. Het doel  van de projecten is dat ze vertrekken vanuit een collectieve sectorale bezorgdheid en dat ze op ondernemingsvlak kunnen worden toegepast.

// een bijdrage van de Algemene Centrale

PrePS in wood, een project met de bedoeling om het psychosociaal welzijn in het atelier en op kantoor te verbeteren, werd een feit voor paritair comité 126 en 125!  

We geven jullie hieronder graag een kort overzicht van het projectverloop dat actief werd opgevolgd door een projectgroep ‘PrePS’ binnen Woodwize en met externe ondersteuning.

Op 25 november 2022 schoot het project officieel uit de startblokken met “een social hackathon”. Een dag waarop heel wat creatieve ideeën werden voorgesteld om het psychosociaal welzijn in de hout- en meubelsectoren beter en gerichter aan te pakken. De vele ideeën waren het resultaat van een samenwerking tussen heel wat stakeholders: vakbonden, werkgeversfederaties, Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk, diensten voor loopbaanbegeleiding, welzijnsconsulenten, HR-verantwoordelijken, FOD WASO, enz.

De ideeën werden concreter en kregen meer vorm tijdens specifieke focusgroepen. Hoe omgaan met de ingewikkelde 5 A’s (arbeidsorganisatie, arbeidsvoorwaarden, arbeidsinhoud, arbeidsomstandigheden & arbeidsverhoudingen)? Hoe deze toegankelijk maken? Hoe voldoende bagage meegeven aan iedereen om met zo’n breed thema aan de slag te gaan? Hoe vermijden dat deelnemers het gevoel hebben dat er niets mee zal gebeuren of dat bepaalde initiatieven zonder gevolg zullen blijven?

Er werd door de projectgroep PrePS vanuit Woodwize een toolkit uitgewerkt (zowel voor werkgevers als voor werknemers) die via proeftuinen in bedrijven uitgebreid werd getest en bijgestuurd waar nodig. Zo is er een online databank met alle reeds bestaande hulpmiddelen omtrent psychosociale risico’s (deze wordt actueel gehouden), is er een praktische gids, een laagdrempelige QuickScan m.b.t. psychosociale risico’s op maat van de sector om mee aan de slag te gaan. Daarnaast werd er ook nog voorzien in allerhande inspirerende en praktische tips voor medewerkers en het voeren van welzijnsgesprekken.

Deze toolkit werd voorgesteld op het slotevenement op 29 augustus. Een intense periode die met een mooie vrucht werd afgesloten. Dit is niet het einde, het is een begin. Een begin voor ons als syndicale organisatie om er mee voor te zorgen dat werknemers (arbeiders en bedienden) zich goed voelen op hun werk, dat er wordt geluisterd, dat er wordt gehandeld zonder te oordelen en vooral dat het menselijke aspect niet uit het oog mag worden verloren.

Welzijn op het werk is een basisrecht voor alle werknemers!

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW