Nieuws

Werknemers Lovisa zijn fouten bij betaling van hun loon meer dan beu

Werknemers Lovisa zijn fouten bij betaling van hun loon meer dan beu

Tot dusver kregen de werknemers bij Lovisa alleen maar loze beloftes en veel blabla terug. De maat is vol!

// een bijdrage van BBTK

Afgelopen zaterdag 22 januari bleven de meeste Lovisa-juwelenwinkels dicht wegens een stakingsactie. De werknemers klagen al maanden over fouten bij de uitbetaling van de lonen. De werknemersvertegenwoordigers wezen al meermaals op grote payroll-problemen en vroegen de directie om dat te corrigeren.

Overname

Vorig jaar nam het Australische bedrijf Lovisa de Belgische winkels van Beeline (destijds bekend onder de merknamen Six en I Am) en hun werknemers over. De vakbonden merkten al snel dat de nieuwe werkgever de Belgische wetgeving onvoldoende beheerste. Zo stapelden de payroll-fouten zich maand na maand op zonder de minste rechtzetting …

Begin november vond hierover een verzoeningsvergadering plaats in het paritair comité 311. Alle problemen die sinds de overname zijn opgedoken, kwamen er ter sprake. De directie van Lovisa kreeg een gedetailleerde aanbeveling over al die punten en had toen beloofd de loontegoeden vóór het einde van het jaar uit te betalen.

Problemen duren voort

Intussen zijn we begin 2022 en is het nodige nog steeds niet gebeurd. Erger nog, de lijst met fouten in het loon- en personeelsbeheer werd alleen maar langer. De loonfiches stemmen niet overeen met de werkelijke prestaties en komen te laat. De maaltijd- en consumptiecheques en de zondagstoeslagen worden niet correct uitbetaald. Overuren en bonussen voor managers (op basis van targets) worden niet betaald. Sociale documenten worden niet volledig ingevuld (C4, IGU, vakantie-attesten …), wat nefaste gevolgen kan hebben voor een uitkeringsaanvraag. Enzovoort.

Vakbondsafgevaardigden stelden op het terrein ook vast dat werknemers soms zonder contract aan het werk waren. Ondanks herhaaldelijke verzoeken om dit in orde te brengen, moesten ze uiteindelijk de inspectiediensten inschakelen. Verschillende onderzoeken legden effectief inbreuken bloot.

Staking

De werknemers hebben er meer dan genoeg van. Zij vragen om correcte betaling van hun lonen en dat het beheer van lonen en personeel conform de Belgische wetgeving gebeurt. Dat lieten ze horen tijdens de stakingsacties op zaterdag 22 januari.

Op maandag 24 januari stond een nieuwe overlegvergadering gepland. Tot onze grote spijt zegde de directie die eenzijdig af. Een duidelijk gebrek aan respect!

De vakorganisaties eisen dialoog om eindelijk tot concrete oplossingen te komen. Bijkomende acties vallen niet uit te sluiten als de directie weigert verantwoordelijkheid te nemen.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW