Nieuws

Tijdelijke werkloosheid: wat verandert er begin januari?

Tijdelijke werkloosheid: wat verandert er begin januari?

Vanaf 1 januari verandert de regeling voor tijdelijke werkloosheid.

De belangrijkste wijziging betreft het einde van de regeling rond tijdelijke werkloosheid omwille van corona. Een aantal maatregelen lopen ten einde op 31 december. De wettelijke regeling is dus vanaf 1 januari weer van toepassing.

Alleen de speciale regeling voor tijdelijke werkloosheid ‘energie’ blijft van toepassing tot 31 maart 2023.

Wat als ik covid heb? Kan ik nog beroep doen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wegens quarantaine vanaf 1 januari?

Ja, tijdelijke werkloosheid door overmacht als gevolg van de quarantaine van de werknemer zelf valt onder de normale definitie van overmacht. Je kan dus vergoedingen krijgen voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht na 31 december 2022, in de mate dat je niet kan telewerken.

Hoe zit het met kinderen? Heb ik na 1 januari nog recht op vergoedingen voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht als ik thuis moet blijven om voor een kind te zorgen?

Nee. Het principe van ‘recht op afwezigheid’ houdt verband met de sluiting van een school, crèche of instelling of als gevolg van de quarantaine van je kind, om zo de verspreiding van het coronavirus te beperken. Dit beginsel is opgenomen in de wet van 30 juli 2022 betreffende diverse bepalingen inzake tijdelijke werkloosheid die niet verlengd is en op 31 december eindigt.

De terugkeer van de controlekaart

Je moet opnieuw in het bezit zijn van een controlekaart C3.2A vanaf de eerste dag van je daadwerkelijke werkloosheid tot het einde van de maand. Deze kaart stuur je op het einde van de maand terug naar het ABVV. Je dossier moet opnieuw een formulier C1 bevatten betreffende de verklaring inzake persoonlijke en gezinsomstandigheden. Is dat niet het geval, dan kan je geen tijdelijke werkloosheidsuitkering meer krijgen.

Meer info over dit onderwerp vind je hier

Facebooktwitter

5 thoughts on “Tijdelijke werkloosheid: wat verandert er begin januari?

 1. Hoe zit dat met de Franse arbeiders in België? Moeten zij opnieuw toelaatbaarheid ( voldoende gewerkte dagen in België ) bewijzen? En kun je nog de te presteren arbeidsdagen per leeftijdscategorie geven?

 2. Hoe zit het met openingstijden van ABVV Merksem?
  wij moeten lidgeld betalen voor gesloten deuren ?
  Als je wil online afspraak nemen soms moet je 3-4 weken wachten.

  Dit is echt niet correct voor een overheid kantoor.

  Meeste mensen hebben hier moeite mee. En jullie zijn met besparing van personeel bezig ? Relaxen achter de bureau.

  Wakker worden aub!

 3. Ik moet dus terug de kaart C3.2A invullen, elke dag dat ik de arbeid aanvat ? Als mijn kaart de volledige maand zwart gekleurd is, moet ik de kaart toch niet binnen brengen, daar ik betaalt word door mijn werkgever ?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW