Op 6 oktober is een wetsvoorstel aangenomen over tijdelijke steunmaatregelen naar aanleiding van de energiecrisis. Dit omvat een bijzonder stelsel van tijdelijke werkloosheid voor energie-intensieve bedrijven die door de stijgende kosten van aardgas en elektriciteit verliezen lijden. We zetten alles op een rijtje.
Tijdelijke werkloosheid energie: wat, wanneer, hoeveel?
Deze nieuwe regeling vormt een aanvulling op de reeds bestaande regelingen tijdelijke werkloosheid. Ze is van toepassing op zowel arbeiders als bedienden. Het dagelijkse bedrag van de werkloosheidsuitkering is vastgesteld op 70% van het gemiddelde dagloon (begrensd tot 3.136,46 euro per maand op datum van 01/11/2022) met een minimale dagtoeslag van 6,22 euro (geïndexeerd, te betalen door de werkgever of een Fonds voor bestaanszekerheid). De regeling geldt momenteel van 1 oktober 2022 tot en met 31 maart 2023 (verlengbaar).
Over welke bedrijven gaat het?
Bedrijven die aan één van de volgende twee voorwaarden voldoen, vallen onder de regeling:
- Zij moeten grootverbruikers van energie zijn (ongeacht de sector), d.w.z. hun aankopen van energieproducten en elektriciteit bedragen ten minste 3% van de toegevoegde waarde in het kalenderjaar 2021.
OF
- Zij moeten kunnen aantonen dat de crisis gevolgen heeft voor hun bedrijf: hun uiteindelijke energierekening voor het kwartaal voorafgaand aan het kwartaal waarin zij van de regeling gebruik maken, moet verdubbeld zijn ten opzichte van de rekening voor hetzelfde kwartaal in het voorgaande jaar.
De werkgever moet een formulier indienen bij de RVA om te bewijzen dat hij aan één van de twee voorwaarden voldoet.
Voor hoe lang?
- Indien het bedrijf aan één van de criteria voldoet en de aanvraag indient, kan de uitvoering van de arbeidsovereenkomst volledig worden opgeschort gedurende maximaal vier weken; of de werkgever kan een deeltijds arbeidsregime invoeren gedurende maximaal drie maanden (indien minder dan 3 werkdagen/week of minder dan 1 werkweek/2 weken).
- Na afloop van deze periode kan het bedrijf zijn activiteiten weer helemaal of gedeeltelijk opschorten zonder opnieuw een voltijds werkregime in te voeren.
Wat is de procedure voor de werknemer?
De werknemer die de afgelopen drie jaar bij zijn/haar huidige werkgever al tijdelijk werkloos was, hoeft niets te doen in geval van tijdelijke werkloosheid in een energie-intensief bedrijf. Er hoeven geen documenten te worden ingediend.
Daarentegen moet een werknemer die de afgelopen drie jaar nog niet tijdelijk werkloos is geweest, een aanvraag voor een uitkering indienen via zijn plaatselijk ABVV-kantoor.
Wie daarentegen van werkgever gewijzigd is en voor de eerste maal tijdelijk werkloos wordt, dient wél een aanvraag in te dienen.
Je kan ook een aanvraag indienen via www.tijdelijkwerkloos.be.