Nieuws

Einde van een frappant onrecht

Einde van een frappant onrecht

Het schoonmaakpersoneel in ziekenhuizen boekt een belangrijke overwinning.

// een bijdrage van de Algemene Centrale

Ter herinnering: de regering bleef op het hoogtepunt van de coronacrisis hameren op het feit dat schoonmaakpersoneel in ziekenhuizen van essentieel belang was. Toen het ziekenhuispersoneel – terecht – bedankt werd met een aanmoedigingspremie van 985 euro, hadden de schoonmakers in onderaanneming daar helaas geen recht op. ABVV en ACV streden met succes tegen dit frappant onrecht: deze werknemers krijgen eindelijk hun premie.

De strijd duurde meer dan een jaar, maar zeker zijn vruchten afwierp: wij hebben de brutopremie van 985 euro verkregen. Het kernkabinet keurde het KB voor de toekenning van deze solidariteitspremie goed. Het KB moet nu enkel nog langs de Raad van State, maar dit mag in principe geen probleem zijn.

Deze schoonmakers stonden sinds het begin van de coronacrisis paraat, en krijgen nu de erkenning en het respect die ze al heel de tijd verdienen. Ze worden eindelijk op dezelfde manier behandeld als het andere ziekenhuispersoneel.

Het is dankzij de actie van 25 mei 2021 dat we dit dossier naar alle waarschijnlijkheid tot een goed einde konden brengen. Nadien bleven we bij het kabinet-Vandenbroucke aandringen op het alsnog toekennen van een equivalente premie voor schoonmakers in onderaanneming. We werden in dit dossier eveneens gesteund door Gitta Vanpeborgh (Vooruit) en wijlen Marc Goblet (PS), wat maakt dat dit dossier ook een voorbeeld is van een goed werkend politiek relais en van het feit dat actie en overleg duidelijk lonen.

Bedankt aan al wie aan deze overwinning heeft bijgedragen. Samen sterk!

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW