Nieuws

Dienstencheques: wanneer een strijd een overwinning wordt

Dienstencheques: wanneer een strijd een overwinning wordt

De werkneemsters van de dienstenheques boeken een belangrijke overwinning, ondanks de hevige tegenstand van de werkgeversorganisatie Federgon.

// een bijdrage van Horval

Na negen maanden mobiliseren en strijd voeren hebben de huishoudelijke hulpen met dienstencheques van Wallonië eindelijk successen geboekt voor hun sector. Dat is een eerste stap in de strijd naar betere arbeidsvoorwaarden voor al deze essentiële werkneemsters die zich vaak in een precaire situatie bevinden.

Weerstand

Federgon, de werkgeversfederatie voor de dienstencheques, heeft alle mogelijke argumenten gebruikt om een loonsverhoging en de optrekking van de kilometervergoeding te vermijden. De huishoudelijke hulpen weigerden te plooien en hielden voet bij stuk met hun onophoudelijke strijd.

Het beroep van de huishoudelijke hulp is een zwaar beroep, vaak door alleenstaande vrouwen uitgeoefend. Federgon bleef maar van de daken schreeuwen dat het voor de bedrijven onmogelijk was om hun personeel beter te betalen. Nochtans brengen deze vrouwen miljoenen op voor hun bedrijven.

Dividenden

Zo deelde het bedrijf Manpower bijvoorbeeld gedurende de laatste vijf jaar 18.500.000 euro aan dividenden uit aan de aandeelhouders. Nog een ander voorbeeld is het bedrijf Domestic Services, dat 4.460.500 euro uitkeerde aan de aandeelhouders. Vergis je vooral niet. Dit geld kon enkel worden uitgekeerd dankzij de werkneemsters.

De sector van de dienstencheques wordt trouwens ruimschoots gefinancierd door overheidssubsidies. Het is daarom des te abnormaler dat zulke bedragen worden uitgekeerd aan aandeelhouders zonder enige vorm van overheidscontrole.

Brandstof

Met de stijging van de brandstofprijzen was één van de grootste eisen van de werkneemsters dat de vergoeding van hun verplaatsingskosten zou opgetrokken worden. Huishoudelijke hulpen moeten immers hun eigen wagen gebruiken om naar de woonplaats van hun klanten te gaan, maar hun vergoeding is verre van genoeg om alle kosten te dekken die komen kijken bij het gebruik van hun wagen: brandstof, verzekering, onderhoudskosten … Tussen 10 en 20 procent van hun loon gaat naar de kosten voor de wagen: het is onaanvaardbaar om te moeten betalen om te gaan werken.

Een delegee getuigde nog in december: “Als je kijkt wat deze kost vertegenwoordigt binnen je budget, alleen maar om je met de wagen te kunnen verplaatsen, dan is dat enorm. Toen de brandstofprijs steeg werd er niet gevraagd of je dat wel zou kunnen betalen. Je moet maar eens denken aan alle beroepen die de weg op moeten, onze kilometervergoeding moet opgetrokken worden. Met die lage barema’s en die verplaatsingskosten komt het er eigenlijk op neer dat je zo goed als voor niets werkt, maar je hebt geen andere keuze.”

Vooruitgang

Dankzij dit sectorakkoord, dat verkregen werd door massale mobilisatie, wordt eindelijk vooruitgang geboekt.

Enkele punten van vooruitgang:

  • een verhoging van €0,15 per kilometer voor de onkosten gemaakt voor verplaatsingen tussen klanten;
  • een stijging van 15% in de tussenkomst in de verplaatsingsonkosten voor woon-werkverkeer;
  • een loonsverhoging van 0,4% conform het IPA;
  • het bedrag van de syndicale premie wordt opgetrokken tot het maximum.

Uiteraard gaat de strijd voor betere arbeidsvoorwaarden voor de huishoudelijke hulpen met dienstencheques voort. ABVV Horval zal er staan om die strijd te voeren!

Facebooktwitter

One thought on “Dienstencheques: wanneer een strijd een overwinning wordt

  1. Ik ben invalide en had een huishoudhulp, doordat alles zoveel duurder is geworden heb ik mijn contract moeten stopen omdat ik het niet meer kon betalen. Kan ik ergens hulp krijgen, steun zodat ik terug een huishoud kan krijgen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW