De werknemers van Grains Noirs, een Brussels bedrijf dat bereide maaltijden maakt voor de supermarkten, beginnen vandaag aan hun vijfde stakingsdag na het ontslag van acht werknemers met een vast contract. De delegees van Horval getuigen vanop het piket.
// een bijdrage van Horval
Chronologisch overzicht
Op donderdag 2 februari riep de directie van Grains Noirs een buitengewone raad bij elkaar om eenzijdig het ontslag aan te kondigen van acht werknemers met een vast contract. Voor de werknemers van dit bedrijf, dat ongeveer 65 mensen tewerkstelt, komt deze aankondiging als een donderslag bij heldere hemel. Zonder een moment te aarzelen, beslissen ze om het werk neer te leggen om te protesteren tegen deze beslissing. Ze aanvaarden uiteindelijk om het werk vanaf vrijdag terug te hervatten, nadat de directie ermee akkoord is gegaan om de maandag daarop een sociale dialoog op te starten.
Op maandag 6 februari organiseren de werknemers echter opnieuw een werkonderbreking en staken ze deze keer voor goed.
Miloud, Horval-delegee, legt ons uit: “De werknemers zijn altijd blijven openstaan voor de dialoog om oplossingen te vinden. Als delegees zijn wij erin geslaagd om de ploeg ervan te overtuigen om het werk te hervatten op voorwaarde dat het overleg de maandag erna zou opstarten. We hebben dus een mail verstuurd naar de directie om bepaalde informatie op te vragen zodat we de vergadering van maandag konden voorbereiden, zoals de werkelijke motieven van het ontslag. Onze mail was duidelijk: het werk werd slechts tijdelijk hervat en de directie moest ons antwoorden geven. Maar het weekend gaat voorbij… en er heerst complete radiostilte. De werknemers pikten dit niet.”
Directie houdt voet bij stuk
Sinds maandag waren er verschillende contacten tussen de directie van Grains Noirs en de vakorganisaties om te proberen het sociaal overleg te hervatten, maar tevergeefs. Het bedrijf houdt voet bij stuk: het zal niet op zijn beslissing terugkomen en ze weigeren om alternatieve oplossingen te vinden ondanks de goede wil van de vakbonden.
Eric Crokaert, gewestelijk secretaris ABVV Horval: “De werkgever wil geen andere oplossingen zoeken dan het ontslag. Het is niet omdat je mensen ontslaat, dat het voortbestaan van het bedrijf gewaarborgd wordt. Welke garanties zijn er dat het bedrijf niet nog eens ontslagen gaat doorvoeren binnen enkele maanden? Die vraag werd gesteld aan de werkgever, die het antwoord schuldig bleef… de strategie lijkt helder te zijn: werknemers ontslaan en een beroep doen op uitzendkrachten of seizoenarbeiders om de loonkost te drukken. De werkgever moet deze puur wiskundige logica achter zich laten. De werknemers verdienen respect.”
Latifa, van de ene dag op de andere ontslagen
Ze is 53 jaar. Latifa werkt binnenkort 20 jaar bij Grains Noirs. Ze is de eerste acht jaar begonnen als uitzendkracht met opeenvolgende dagcontracten, voor ze een vast contract kreeg voor bijna tien jaar. Op 2 februari, een kwartier voor het einde van haar dienst, krijgt ze het nieuws van haar ontslag.
“Ik was meerdere maanden in ziekteverlof door peesontstekingen. Het was het bedrijf dat mij indertijd gepusht had om mij op de ziekenkas te zetten, want dit had een impact op mijn werk. Op 1 februari ben ik terug komen werken. De dag erop werd ik aan de deur gezet. Ze zeiden me dat ik te vaak ziek was, door peesontstekingen die ik gekregen heb door hier te (beginnen) werken…”
Geen enkele ontslagen werknemer krijgt een deftige uitleg over zijn of haar ontslag. De directie nam niet de moeite om uitgebreid met hen te spreken. De aankondiging was meedogenloos.
Uitzendarbeid en bestaansonzekerheid
Bestaansonzekere jobs bij Grains Noirs zijn een realiteit. De strategie van het bedrijf bestaat erin om flexibiliteit te bevorderen en uitzendarbeid is niets nieuws, zoals blijkt uit het verhaal van Latifa. De huidige uitzendkrachten van het bedrijf krijgen trouwens nog altijd opeenvolgende dagcontracten. Het ABVV is tegen het misbruik hiervan.
Mounir, Horval-delegee, getuigt : “De directie heeft een slavenmentaliteit. De directeur wil een systeem invoeren dat bestaat uit uitzendkrachten en bestaansonzekerheid. Hij trekt zich niets aan van anciënniteit of knowhow. Tijdens de pandemie hebben de mensen een inspanning gedaan om te blijven werken en zo het bedrijf draaiende te houden. Twee van onze collega’s zijn gestorven”.
Zijn collega Hicham bevestigt het bedrijfsbeleid: “Het beleid van Grains Noirs bestaat erin om te snoeien in de loonlast en het personeel. De directeur wil het bedrijf op zijn manier omvormen, zonder de werknemers in die strategie te betrekken.”
Hechte groep
Ook al blijven de werknemers van Grains Noirs openstaan voor de dialoog, voor hen is het uitgesloten om het werk te hervatten zonder dat hun collega’s gereïntegreerd worden. Abdel, Horval-delegee: “De directie moet haar beleid veranderen, de manier waarop ze de dingen ziet. We zijn hier allemaal anciens. Wij creëren de rijkdom, wij hebben het bedrijf recht gehouden tijdens de coronacrisis. Die mensen moeten gereïntegreerd worden, en nadien kunnen we onderhandelen en oplossingen vinden.”
ABVV Horval is vol lof over hun moed en vastberadenheid, en staat klaar om hen te ondersteunen tot het einde van hun strijd.
ABVV Horval bedankt Abdel, Miloud, Mounir, Hicham en Latifa voor de getuigenissen.