Nieuws

Noodnummer voor gestrande Oekraïense vrachtwagenchauffeurs

Noodnummer voor gestrande Oekraïense vrachtwagenchauffeurs

Noodnummer voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs: +32 2 421 10 55

Het Sociaal Fonds Transport en Logistiek lanceert een noodnummer voor Oekraïense truckers.

Vrachtwagenchauffeurs op de Belgische wegen die door het conflict in Oekraïne het contact met de thuisbasis zijn verloren en zo dreigen zonder geld of zelfs eten te vallen, kunnen contact opnemen met het Sociaal Fonds Transport en Logistiek (SFTL).

“We laten onze collega’s niet in de kou staan,” zegt Geert Heylen van het SFTL. “We roepen dan ook iedereen op – vrachtwagenchauffeurs en gewone burgers – om gestrande chauffeurs het noodnummer +32 2 421 10 55 door te geven, of zelf contact op te nemen om melding te maken van mensen in nood.”

Chauffeurs in nood

Op de Belgische wegen zijn nogal wat Oekraïense vrachtwagenchauffeurs actief. Door de oorlog in eigen land zijn ze vaak op zichzelf aangewezen en in sommige gevallen dreigen ze ook echt in nood te komen.

We vragen aan chauffeurs om oogje in het zeil te houden

“Chauffeurs die geen geld meer kunnen afhalen, geen onderdak hebben of zelfs geen eten, willen we helpen”, zegt Geert Heylen. “Het is niet altijd makkelijk om hen te bereiken. Daarom hebben we nu een noodnummer opgericht en vragen we aan Belgische en andere chauffeurs om mee een oogje in het zeil te houden. Ook burgers kunnen helpen. Zien ze ergens een vrachtwagen lange tijd op dezelfde plaats staan, dan geven ze best het noodnummer door of doen ze zelf een melding via het nummer.”

Oekraïense nummerplaat

Het SFTL vraagt om uit te kijken naar vrachtwagens met een Oekraïense nummerplaat (UA), maar ook met een Russisch (RUS) of Wit-Russisch (BY) kenteken. Met het noodnummer wil het SFTL ervoor zorgen dat Oekraïense chauffeurs hier geen weken gestrand raken en dan maar alleen moeten overleven in hun cabine.

Heylen: “We vermoeden dat veel transportbedrijven uit het Oostblok liever zullen hebben dat de vrachtwagens hier blijven, om niet in beslag genomen te worden of dergelijke. De chauffeurs zijn sowieso slachtoffer en we willen zoeken naar een oplossing voor elk van hen.”

Over het Sociaal Fonds Transport en Logistiek

Het Sociaal Fonds Transport en Logistiek is de neutrale sectororganisatie die instaat voor de bestaanszekerheid voor ondernemingen in de sector wegvervoer en logistiek. In de raad van beheer van het Sociaal Fonds voor Transport en Logistiek zetelen de werkgeversfederaties en de vakbonden (waaronder BTB).

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW