Nieuws

Terugblik roodshow: naar een humaan activeringsbeleid

Terugblik roodshow: naar een humaan activeringsbeleid

Er wordt teveel gesproken ‘over’ in plaats van ‘met’ werkzoekenden. Uit onze resultaten van een bevraging bij 2.400 langdurig werkzoekenden blijkt dat de VDAB-begeleiding onvoldoende afgestemd is op hun noden. ABVV laat het hier niet bij. Tijdens zes roodshows gingen we samen met werkzoekenden op zoek naar aanbevelingen voor een humaan activeringsbeleid.

// een bijdrage van Vlaams ABVV

Caro Van der Schueren (adviseur arbeidsmarkt) en Stefanie Ruymen (educatief medewerker Bewegingswerk) gingen op pad in Vlaanderen om met 70 werkzoekenden en het middenveld in gesprek te gaan over de begeleiding van VDAB. Deze gesprekken voerden we niet alleen. Wim Van Lancker (Prof. KU Leuven), Ides Nicaise (Prof. KU Leuven), Annelies Scheers (onderzoeker KU Leuven), Fons Leroy (arbeidsmarktexpert) en Henk Van Hootegem (coördinator Steunpunt tegen armoede, sociale uitsluiting en bestaansonzekerheid) namen deel aan onze roodshows.

De thema’s leven met een werkloosheidsuitkering, arbeidsmarktbeleid, armoede, de rol van werkgevers, buurten zonder langdurig werkloosheid en discriminatie op de arbeidsmarkt kwamen aanbod. Via een stellingenspel debatteerden we over mogelijke aanbevelingen naar de overheid, werkgevers en naar de VDAB. We gaven al het eerste startschot voor een mogelijke campagne of actie. In het najaar gaan we samen met werkzoekenden verder brainstormen hierover.

Samen strijden we voor een humaan activeringsbeleid

We bedanken alle deelnemers! De roodshows toonden aan dat we enkel allemaal samen kunnen strijden voor een humaan activeringsbeleid. De boodschap is duidelijk: we laten dit thema en werkzoekenden niet los. In het najaar publiceren we ons rapport met de resultaten van de bevraging langdurig werklozen met bijhorende aanbevelingen. Deze aanbevelingen zijn opgesteld samen met werkzoekenden. Vervolgens gaan we in gesprek met de VDAB en Jo Brouns, minister van Werk.

Noteer zeker 30 november in jullie agenda’s. Op deze dag staat het thema humaan activeringsbeleid centraal. Meer info volgt nog. We blijven strijden voor een humaan activeringsbeleid!

Een aantal getuigenissen van werkzoekenden tijdens de roodshows:

“Politici en krantenkoppen zijn heel hard voor werkzoekenden. Er wordt naar beneden getrapt, de schuld wordt enkel bij ons gelegd. Ik voel mij daar heel slecht bij. Als je al weinig zelfvertrouwen hebt, helpen stigmatiserende uitspraken niet. Ik doe echt mijn best om werk te vinden.”

“De uitkering (sneller) verlagen, verhoogt alleen maar de armoede. Wij solliciteren voortdurend. Moeten wij naast de afwijzing van werkgevers, ook in armoede leven? Willen ze dat ik onder een brug slaap?”

“Ik ben 62 en heb al 110 keer gesolliciteerd maar vang steeds bot. Waarom kunnen werkgevers niet transparanter zijn over waarom ze mij niet aanwerven? Als ik naar concrete feedback vraag per mail waarom ik de job niet heb, krijg ik geen reactie. Dat is mysterieus, ik vermoed dat mijn leeftijd er wel iets mee te maken heeft.”

Facebooktwitter

5 thoughts on “Terugblik roodshow: naar een humaan activeringsbeleid

 1. Ik zit zelf nu ondertussen ook al bijna 4 jaar in dit draaideursysteem : interim, stempelen ,interim……
  Al verschillende keren ergens maanden aan het werk met ( valse ) belofte optie vast dan na een tijd om verschillende excuses doen ze geen beroep meer op mij.
  Als ik dan werkloosheidsuitkering aanvraag om de periode op te vangen dat ik werkzoekende ben moet ik soms tot een half jaar wachten voor aleer mijn dossier behandeld word en bijna moet kunnen toveren om rond te komen.

 2. Waarom kan het niet zo zijn dat als je werkloos bent dat je deeltijds kan gaan werken met aanvulling van werkeloosheidsuitkering , staan duizende jobs met beperkte uren in de aanvraag bij werkgevers, hoeveel kandidaten zouden hier maar wat graag van gebruik maken om zo terug aan een fultime job te wennen/graken??? denk tienduizenden die hier voor in aanmerking komen maar nu niet aan de slag graken aan een job waar ze zich zouden goed bij kunnen voelen en uitproberen. Spreekt voor zich dat deze parttime jobs heel snel zouden worden ingevuld als een goed systeem op een vlote manier kan worden uitgerold waarbij elke partij bij zou winnen en zo tienduizende uitkeringen worden verminderd en mogelijk verdwijnen na verloop van tijd.

  1. klopt helemaal heb ik ook alg duizend keer gezegd maar de rva (federale) houdt het been stijf
   ze doen het voor de langdurige zieken maar het logishe zou toch zijn om met de werklozen te beginnen
   een uitstekende opportuniteit voor wie ontslagen is wegens ouderdom maar daar wordt door de politiek niet over gesproken altijd hun zelfde verhaaltje op tv ze zouden de werkgevers ook een keer op consultatie moeten uitnodigen en daar een keer berispen zoals ze goed zijn om te doen met ons de werklozen een schande als je je hele leven hent gewerkt en nu werkloos bent om die reden

 3. Waarom niet gewoon de interimperiodes inkorten en bedrijven verplichten na een bepaalde periode een vast contract. Het kan toch niet zo zijn dat mensen soms tot 12 jaar als interimmer werken. Na een bepaalde periode weet een werkgever heus wel welk vlees ze in de kuip hebben. Uiteraard van zodra je na een interimperiode er met de pet naar gaat gooien, hetgeen soms ook gebeurd, moet een werkgever ook in de mogelijkheid zijn om die persoon te ontslaan.
  Er zijn mogelijkheden zat om de mensen aan het werk te houden maar iedereen dient zijn steentje bij te dragen. Overheid, werkgever en werknemer.

 4. Deeltijds werk zou veel werklozen weer aan het werk kunnen krijgen. Het behoud van voltijds statuut, voor wie minstens 25 jaar gewerkt heef). Oudere werknemers verliezen nog te vaak hun job wegens te duur.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW