Nieuws

Vakbondsstrijd loont bij GSK

Vakbondsstrijd loont bij GSK

De directie van farmabedrijf GSK deelde in juni mee dat zij besloten had om het bonussysteem, dat al meer dan tien jaar toegepast wordt, niet te verlengen. Een echte oorlogsverklaring, die een diepe woede onder de werknemers had gewekt, gezien zij een koopkrachtverlies van 1.000 à 2.000 euro zouden lijden. Dankzij onze vakbondsstrijd zegevierde de solidariteit echter en werd het bonussysteem behouden.

Begin juni vertelde de directie de werknemers over haar eenzijdige beslissing om het bonussysteem niet meer te verlengen. Zonder overleggen, zonder regels. En dat voor een winstgevend bedrijf. De werknemers weigerden dit nieuwe beleid. Arbeiders, bedienden en zelfs kaders gingen in staking. Ze gingen mobiliseren, want de directie zou in hun koopkracht snoeien, en dat terwijl zij gedurende de coronacrisis de productie hadden verdergezet.

Ze hadden een stakingssysteem ontwikkeld dat hen in staat stelde de mobilisatie nog maanden uit te houden. En dat zou natuurlijk gevolgen hebben voor de productie bij GSK. Daarbij gaf het aantal stakende werknemers en de vele berichten die naar de verantwoordelijken van de productiesites in België werden verstuurd de directie weinig keuze. Het bonussysteem werd terug ingevoerd en de koopkracht van de werknemers werd behouden. Een solidariteitsoverwinning! Het ABVV-motto “Samen Sterk” krijgt eens te meer z’n volle betekenis.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW