Nieuws

Staking en internationale actie bij Lovisa 

Staking en internationale actie bij Lovisa 

Op vrijdag 1 juli legde het personeel van juwelenwinkel Lovisa het werk neer. Er volgde een actie op het Muntplein in Brussel. Ook in andere Europese landen lieten de werknemers van zich horen.

// een bijdrage van BBTK

Het personeel van Lovisa is de manier waarop het behandeld wordt meer dan beu. Omdat de situatie zo ernstig is, bundelden de vakbonden uit verschillende landen de krachten en vroegen ze voor het eerst samen bescherming voor de werknemers. Normaal gezien worden conflicten opgelost via het sociaal overleg of als het moet via de sociale inspectie. Maar daar heeft deze werkgever geen oren naar.

Overname Beeline

De naam Lovisa doet misschien niet meteen een belletje rinkelen. Het is een beursgenoteerd Australisch bedrijf opgericht in 2010 door miljardair Brett Blundy. Het groeide snel uit tot één van de leidende wereldwijde retailers in fast-fashion sieraden. Sinds 2020 is de winkelketen actief in Europa. Ze sloot toen een deal met de Beeline Group over de verkoop van een gedeelte van de Europese winkels Six en I Am. Het gaat over winkels in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland.

Sinds de overname van de Beeline winkels door Lovisa heerst er grote sociale onrust. Zo worden bijvoorbeeld de lonen niet correct of soms zelfs helemaal niet betaald. Sommige werknemers konden hun huishuur zelfs niet meer betalen. Ze ontvangen niet de nodige sociale documenten en er gingen al collega’s aan de slag zonder arbeidscontract of dimona-aangifte. Er zijn dan ook veel collega’s ziek van de stress.

Alarmbel

De BBTK trok al meermaals aan de alarmbel en probeerde meermaals het overleg op te starten. Er liep zelfs een verzoeningsprocedure bij het paritair comité en uiteindelijk werd ook de sociale inspectie ingeschakeld … Allemaal zonder resultaat. Het kan hen gewoon niet schelen.

Op de laatste verzoeningsvergadering (13 juni 2022) schitterde de directie door hun afwezigheid. Dit was het ultieme bewijs van een absoluut gebrek aan respect voor de bekommernissen van de werknemers, het sociaal overleg en de Belgische wetgeving.

De Belgische situatie is helaas niet uniek. Ook in andere landen lopen werknemers en vakbonden tegen dezelfde problemen aan. Daarom voerden we allemaal samen actie op 1 juli.

Overheid moet ingrijpen

We vrezen dat het hier opnieuw gaat om een malafide werkgever, te vergelijken met Megaworld en FNG. De vakbonden hebben er alles aan gedaan om een oplossing te bereiken maar de rechtsmiddelen zijn uitgeput. Wat doe je als een werkgever gewoon niet wil luisteren?

“De wet kan niet zomaar genegeerd worden”

De laatste optie is om de overheid te vragen paal en perk te stellen aan deze schrijnende situaties voor de werknemers. We roepen op om oplossingen te bieden voor deze en eventuele toekomstige werknemers. De wet kan niet zomaar genegeerd worden. Miljardair Brett Blundy ligt alvast niet wakker van een proces-verbaal of een boete.

Het is tijd voor kordate actie zodat Lovisa eindelijk de arbeidswetgeving respecteert en de arbeidsomstandigheden verbeteren. Wij blijven strijden voor een correcte behandeling van de werknemers.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW