Nieuws

Nog veel werk aan de winkel in de social profit

Nog veel werk aan de winkel in de social profit

In juni slaakte het ziekenhuispersoneel opnieuw een noodkreet aan het adres van werkgevers en politieke leiders. Deze werknemers werden zwaar op de proef gesteld tijdens de coronacrisis. Ze moesten verschrikkelijk zware beproevingen doorstaan en buitensporig veel werk verzetten, in zeer moeilijke omstandigheden.

Het sociaal akkoord dat vorig jaar in de social profitsector werd gesloten kende extra middelen toe voor de uitvoering van het nieuwe loonmodel en de verbetering van de arbeidsvoorwaarden. Zo werden de barema’s aanzienlijk verhoogd in de sector (sinds 1 juli 2021). Voortaan hebben de werknemers ook recht op drie opeenvolgende weken vakantie met drie vrije weekends. Maar naast die significante verbeteringen lijken noch de politieke verantwoordelijken noch de werkgevers zich ervan bewust te zijn hoezeer de mensen afzien op de werkvloer.

De werklast wordt onhoudbaar en de werknemers van de zorginstellingen zitten op hun tandvlees

Ondanks onze herhaalde verzoeken bleef het onderhandelen van cao’s die de verbeterde arbeidsvoorwaarden concreet moesten maken uiterst moeilijk. En over een aantal cruciale thema’s werd geen akkoord bereikt: stabiliteit van de uurroosters, het verkrijgen van méér contractuele werkuren, contracten van onbepaalde duur, een geleidelijke verhoging tot vijf dagen permanente vorming, het noodzakelijk sociaal overleg in het kader van de oprichting van de ziekenhuisnetwerken, enzovoort.

Erger nog, ondanks de budgettaire middelen die de werkgevers toebedeeld krijgen om tewerkstelling te creëren en het werk voor het personeel te verlichten (Zorgpersoneelfonds) hebben sommige instellingen deze middelen niet doordacht benut en waren ze niet proactief om nieuwe collega’s binnen of buiten de zorg aan te werven.

Werklast

De werklast wordt onhoudbaar en de werknemers van de zorginstellingen zitten op hun tandvlees. De laatste weken vonden zowat overal in het land acties plaats om de hoogdringendheid van de situatie opnieuw onder de aandacht te brengen. Als gevolg van die protestgolven hebben de werkgevers in juli eindelijk toegezegd om cao’s te ondertekenen over de verbetering van de arbeidsvoorwaarden. Deze moeten nog door de afgevaardigden worden goedgekeurd. Naast cao’s moeten wij ook nog structurele oplossingen vinden voor het personeelstekort. Op initiatief van de BBTK werd een taskforce onder leiding van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke opgericht om de aantrekkelijkheid van de beroepen te verhogen.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW