Nieuws

Horeca, moeilijke onderhandelingen op komst

Horeca, moeilijke onderhandelingen op komst

De onderhandelingen in de sectoren horeca (PC302) en toeristische attracties (PC333) starten binnenkort op. Historisch zijn dat sectoren waar de onderhandelingen eerder moeizaam verlopen. Maar dit jaar zullen ze zeker niet de gemakkelijkste zijn.

De COVID-19-situatie in de horeca blijft voor bijkomende moeilijkheden zorgen. Zo verloor een aanzienlijk aantal werknemers zelfs zijn job door de lange periodes van lockdown of door overmatig gebruik van telewerk, waardoor diverse bedrijfsrestaurants de deuren sloten. Een aantal mensen koos er zelf voor de sector te verlaten door het gedwongen terugvallen op tijdelijke werkloosheid. Zelfs na de versoepelingen van de coronamaatregelen in de horeca blijft de sector enigszins geremd in zijn groei. Zo stonden er meer dan 3.500 vacatures open in juli en blijft er een structureel tekort aan personeel.

Het is trouwens afwachten wat de maanden oktober-november zullen brengen met betrekking tot mogelijke faillissementen. Om de eindejaarspremie te kunnen garanderen aan de werknemers van de horeca is opnieuw aan de minister van Werk gevraagd om een tussenkomst te voorzien zoals die in 2020 werd gedaan (de gelijkgestelde periode van tijdelijke werkloosheid werd ten laste genomen door de overheid, dit was trouwens een initiatief van het ABVV).

Het is voorlopig afwachten wat de komende maanden gaan brengen

Ook voor de toeristische attracties was het een zeer moeilijke periode, met lange sluitingsperiodes en hoge vaste kosten die bleven doorlopen.

Alsof dit nog niet genoeg is, legt de fameuze loonnormwet van ‘96, die in 2017 hervormd werd, het sociaal overleg aan banden. De wet verplettert onze lonen, blijft deze blokkeren en helpt absoluut niet de huidige situatie in de horeca te verbeteren, integendeel. De horeca heeft nu immers niet de hoogste lonen in België.

Volgens ABVV Horval verdienen de werknemers een eerlijke verloning voor hun arbeid en is het ronduit schandalig dat bedrijven megawinsten maken en enkel de zakken van hun aandeelhouders  vullen. Hun opbrengsten uit kapitaal zijn niet geblokkeerd tot 0,4 procent. We eisen daarom een fundamentele hervorming van de loonnormwet zodat er opnieuw vrije onderhandelingen mogelijk zijn, zodat álle lonen kunnen meegenieten van de economische vooruitgang.

Hogere lonen zijn cruciaal voor de Belgische economie want ongeveer de helft van alle bestedingen in België wordt gedaan door gezinnen. Dat is meer dan het dubbele van wat bedrijven investeren.

We willen dat de loonnorm opnieuw indicatief wordt in plaats van imperatief zoals nu het geval is. De sectoren zijn volwassen genoeg om met vrije, maar solidaire onderhandelingen om te gaan.

We houden je op de hoogte van de besprekingen en het resultaat.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW