Nieuws

Landbouw en tuinbouw houden gemeenschapsdienst buiten

Landbouw en tuinbouw houden gemeenschapsdienst buiten

Gemeenschapsdienst is onderbetaalde dwangarbeid, helpt mensen in werkloosheid zo goed als nooit aan de slag, verdringt andere jobs én zet druk op de minimumlonen. Het is dan ook goed nieuws dat de sectoren land- en tuinbouw geen vragende partij zijn.

// een bijdrage van Vlaams ABVV

Mooi resultaat van de onderhandelingen in de paritaire comités van landbouw en tuinbouw (PC 144 en 145). Op vraag van ABVV Horval kwamen vakbonden en werkgevers overeen dat de sectoren geen vragende partij zijn voor de gemeenschapsdienst. De sociale partners, zo klinkt het in het nieuwe protocol, willen zelf standpunt kunnen innemen over nieuwe arbeidsmarktregelingen en op voorhand kunnen inschatten of die ook bijdragen aan een kwalitatieve en duurzame tewerkstelling.

Het onderhandelde resultaat is een belangrijk signaal naar de Vlaamse regering. Die voerde deze legislatuur de gemeenschapsdienst voor langdurig werkzoekenden in tegen de adviezen van alle arbeidsmarktdeskundigen in. Als ABVV verzetten we ons sterk tegen die invoering. Gemeenschapsdienst is onderbetaalde dwangarbeid, helpt mensen in werkloosheid zo goed als nooit aan de slag, verdringt andere jobs én zet druk op de minimumlonen.

Dat gemeenschapsdienst ook geen maatschappelijk draagvlak heeft bewijst ondertussen de invoering zelf. Hoewel het systeem sinds 1 januari 2023 beschikbaar is voor gemeentebesturen, tekenden minder dan 1 op 3 gemeenten er op in, aangelokt door extra middelen. In die 94 gemeenten is het aantal effectief opgestarte gemeenschapsdiensten zo goed als onbestaande, zo gaf de minister eind vorig jaar toe. Het aantal gemeenschapsdiensten zou ‘op één hand’ te tellen zijn.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW