Nieuws

Geen misverstand

Geen misverstand

Deze editie van De Nieuwe Werker valt nét na januari bij jou in de bus, maar toch willen we iedereen nog onze beste wensen voor het nieuwe jaar overmaken. Een tikkeltje laat, maar niet minder oprecht. 2024 wordt een scharnierjaar. Dat is zeker. We hopen samen met jou dat het ook een prachtig, sociaal en solidair jaar wordt.

Stembus

In mei komen de sociale verkiezingen eraan. Werknemers krijgen de kans om hun stem te laten horen op de werkvloer. Om te kiezen wie hen mag vertegenwoordigen om hun werkomstandigheden en loonvoorwaarden te verbeteren, in het comité voor preventie en bescherming op het werk en de ondernemingsraad. Of om zelf kandidaat te zijn. Als ABVV-delegee ben je dé stem van je collega’s en werk je samen sterk voor sociale vooruitgang. Gemotiveerde vakbondsafgevaardigden zijn meer dan ooit broodnodig, want vakbondsrechten liggen vanuit verschillende hoeken onder vuur.

Regionale, federale en Europese verkiezingen staan ook op het programma in juni 2024. De kiescampagne is al volop bezig. Slogans en beloften vliegen je om de oren. Sommigen, aan de verre rechterzijde op het politieke spectrum, zaaien verdeeldheid en gaan de échte dagelijkse bezorgdheden van werkende vrouwen en mannen uit de weg. Of ze tonen een vals sociaal gelaat, en stellen zich voor als belangenbehartiger van de werkende klasse.

Vergis je niet

De geschiedenis leert ons dat de maskers afvallen van zodra extreemrechts aan de macht komt. Extreemrechts staat per definitie nooit aan de kant van werknemers, maar wel aan de kant van de machtigen. Discreet. In de luwte. Het stemgedrag van extreemrechts in de parlementen toont dat onomstotelijk aan: tegen werknemers, vóór vermogenden. En ook al lijkt deze gevaarlijke politieke strekking vandaag salonfähig, een vos verliest zij streken niet. Ze is gestoeld op verdeeldheid, uitsluiting en haat jegens de medemens, en is een bedreiging voor sociale samenhang, democratische waarden en sociale verworvenheden.

In onze complexe samenleving wordt het steeds moeilijker om te bepalen wat waar of onwaar is. Digitalisering, kunstmatige intelligentie en sociale media betekenen soms een tsunami aan tegenstrijdige informatie. Extreemrechts kapitaliseert op deze verwarring en doet er nog een schepje bovenop met racistische haatspraak. Met oplossingen komt extreemrechts echter nooit.

Socialer, sterker

Wij grijpen deze periode vóór de verkiezingen aan om te herinneren aan de thema’s die er écht toe doen. Meer levenskwaliteit, fatsoenlijke lonen voor iedereen, betaalbare en kwalitatieve gezondheidszorg, sterke openbare diensten, waardige jobs, rechtvaardige klimaattransitie en een echte strijd tegen armoede. We willen verdeeldheid vervangen door solidariteit, uitsluiting door gelijkheid, haat door eenheid. Onze samenleving verdient een steviger, socialer, sterker fundament.

Onder de vlag van “socialer, sterker” lanceerden we in januari onze campagne om de focus weer te verleggen naar de echte prioriteiten: sterkere koopkracht en socialer beleid voor iedereen. Alleen zo creëren we een wereld waarin niemand achterblijft.

De oplossingen zijn te vinden in wat van een samenleving een democratie maakt. Een beter leven. Voor iedereen, niet slechts voor enkelen. Alleen een écht links, progressief beleid maakt zo’n samenleving mogelijk.

Laat ons dagelijks, maar ook in het stemhokje, mobiliseren voor een beter morgen, voor een socialer, sterker morgen.

Thierry Bodson en Miranda Ulens
Thierry Bodson en Miranda Ulens
Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW