Nieuws

Sociale verkiezingen: mag ik stemmen?

Sociale verkiezingen: mag ik stemmen?

Vast contract, bepaalde duur, interimmer, flexi-jobber, student of een buitenlandse werknemer, de werkomstandigheden gaan iedereen aan! Daarom is het belangrijk dat iedereen stemt bij de sociale verkiezingen.

2024 is een verkiezingsjaar in ons land. In oktober kan je stemmen voor de provincie- en de gemeenteraad, in juni voor de Europese, federale en regionale verkiezingen. De eerste verkiezingen komen er echter al volgende week aan: van 13 tot 26 mei 2024 zijn er sociale verkiezingen in bedrijven waar er minstens 50 personeelsleden zijn.

Bij de sociale verkiezingen kies jij als werknemer je vertegenwoordigers. Wie verkozen is, wordt voor de komende 4 jaar jouw delegee. Delegees spelen een belangrijke rol om jouw stem te laten horen in alle beslissingen die jouw werkomstandigheden beïnvloeden. Of je nu een vast contract hebt of een contract van bepaalde duur. Of je nu interimmer, flexi-jobber, student of een buitenlandse werknemer bent.

Bij de socialistische vakbond ABVV maken ze hier een punt van: “Elke stem telt. Er zijn geen tweederangswerknemers”, klinkt het. “ABVV-delegees laten jouw stem horen in alle beslissingen die jouw werkomstandigheden beïnvloeden. Ongeacht je statuut of contract. Jouw loon, uurroosters en arbeidstijd, werkkledij, veiligheid en gezondheid … zijn van tel. Uitzendkrachten worden bijvoorbeeld maanden- of zelfs jarenlang met uitzendcontracten aan het lijntje gehouden. Je delegees zullen dit aankaarten, eisen dat minstens de wettelijke regels worden nageleefd én verder gaan voor een vast contract mét de bijhorende zekerheid.”

De basisregel

De basisregel is simpel. Om te mogen stemmen, moet je op de kiezerslijst staan. Die lijst is 90 dagen voor de verkiezingsdatum bekend gemaakt en is dus eigenlijk al sinds februari bekend in je bedrijf. Sta je op die lijst, dan heb je dezer dagen, begin mei dus, een oproepingsbrief ontvangen. Die oproepingsbrief neem je mee op de verkiezingsdag. Zonder oproepingsbrief kan je niet stemmen!

Voldoe je niet aan de kiesvoorwaarden (bijvoorbeeld niet lang genoeg in dienst) en sta je toch op de kiezerslijst? Dan mag je ook stemmen! Je bent geen lid van een vakbond? Je mag toch stemmen!

Ik ben vast in dienst

Ja, je mag stemmen wanneer je als vaste werknemer op de verkiezingsdag een arbeids- of leerovereenkomst hebt en al minstens drie maanden tewerkgesteld bent in het bedrijf.

De eerst mogelijke datum van sociale verkiezingen is maandag 13 mei 2024, dus wie sinds 12 februari 2024 in het bedrijf werkt, kan gaan stemmen.

De periode van drie maanden moet eigenlijk een ononderbroken periode zijn. Al wordt aanvaard dat een korte onderbreking tussen twee aaneensluitende contracten geen invloed heeft. Een schorsing, bijvoorbeeld bij ziekte, ongeval, jaarlijkse vakantie, gedeeltelijke werkloosheid, loopbaanonderbreking, in opzegging zonder prestaties te leveren … heeft geen invloed, de anciënniteit blijft gewoon doorlopen. Bij een herstructurering, een fusie of een splitsing van bedrijven, door de wet omschreven als ‘overgang van onderneming krachtens overeenkomst’ telt je anciënniteit verworven voor de overgang ook mee.

Behoor je tot het leidinggevend personeel en wordt je functie als dusdanig aangeduid in de officiële documenten van de sociale verkiezingen (bericht X-35, bericht X)? Dan mag je niet stemmen.

Ik ben uitzendkracht

Je mag stemmen in het bedrijf waar je als interim werkt zolang je 32 arbeidsdagen gepresteerd hebt in dit bedrijf tussen 1 november 2023 en 31 januari 2024.

Het moet gaan om effectief gepresteerde dagen. Dagen van inactiviteit zoals ziekte, feestdagen, … tellen niet mee. De duur van de prestatie op de arbeidsdag is niet van tel: was je bijvoorbeeld gedurende een dag drie uur tewerkgesteld, dan telt deze mee als een volledige dag. Het maakt niet uit of je nu als uitzendkracht een vaste werknemer vervangt of niet.

Speciaal geval: voldoe je aan alle voorwaarden, maar werk je op de dag van de verkiezingen niet meer in de onderneming? Dan mag je nog steeds stemmen.

Ik ben student

Ja, je mag stemmen onder dezelfde voorwaarden als voor vaste werknemers. Op de dag van de verkiezingen moet je met een studentencontract in dienst zijn bij de onderneming en moet je minstens 3 maanden tewerkgesteld zijn in het bedrijf. Je mag geen deel uitmaken van het leidinggevend personeel/de directie.

Ik heb een flexi-job

Je mag stemmen mits je aan de voorwaarden voldoet die ook voor vaste werknemers gelden: op de verkiezingsdag minstens 3 maanden tewerkgesteld zijn in het bedrijf, verbonden zijn door een contract en niet behoren tot het leidinggevend personeel. Je anciënniteit is de duurtijd van je opeenvolgende contracten van bepaalde duur of je contract voor onbepaalde duur.


Facebooktwitter

4 thoughts on “Sociale verkiezingen: mag ik stemmen?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW