Nieuws

Sociale verkiezingen: hoe stemmen?

Sociale verkiezingen: hoe stemmen?

Hoe stem je geldig bij de sociale verkiezingen? Stem je op een lijst of op kandidaten? Wat moet je weten wanneer je in een stembureau stemt op je werkplek? En wat als je elektronisch van op afstand stemt?

Van 13 tot 26 mei 2024 zijn er sociale verkiezingen in bedrijven waar er minstens 50 personeelsleden zijn. Jij als werknemer kiest dan jouw vertegenwoordigers. Wie verkozen is, wordt voor de komende 4 jaar jouw delegee. Delegees spelen een belangrijke rol om jouw stem te laten horen in alle beslissingen die jouw werkomstandigheden beïnvloeden.

Delegees

Telt je bedrijf tussen 50 en 100 werknemers dan kies je delegees voor het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW). In dat comité discussiëren je delegees dan met de directie om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren, arbeidsongevallen te voorkomen, de juiste beschermingsmiddelen te voorzien… Ze spreken de directie aan over de werkdruk en het werkritme, stress en burn-out, begeleiding na ziekte …

Zijn er meer dan 100 personeelsleden in je bedrijf dan kies je ook delegees in de Ondernemingsraad. Hier beslissen zij mee over het arbeidsreglement, jaarlijkse vakantie, een vervoersplan, fietsvergoeding … Ze doen voorstellen voor betere loons- en werkvoorwaarden, telewerk, energiebesparing, haalbare uurroosters … Ze houden de economische en financiële toestand van het bedrijf in de gaten en vragen hierover informatie op.

Daarnaast kan er bij jou in het bedrijf ook en vakbondsafvaardiging zijn. Je afgevaardigden verdedigen jou en onderhandelen over loonsverhogingen, premies, ploegenarbeid, overuren …

Goed om weten

  • Je bent geen lid van een vakbond? Je mag toch stemmen!
  • Je bent lid van een andere vakbond? Ook jij kan stemmen voor het ABVV!

Stemmen

Op de dag van de verkiezing ga je in je bedrijf naar het stembureau dat op je oproepingsbrief is vermeld. Daar krijg je één of meerdere stembiljet(ten). Of je stemt van op afstand elektronisch via je (werk)pc of laptop.

De derde lijst is de lijst met ABVV-kandidaten. Je kan op drie manieren op ABVV lijst 3 stemmen:

  • je geeft een lijststem bovenaan
  • je geeft een stem aan één kandidaat op lijst 3
  • of je stemt op meerdere kandidaten van lijst 3

Let op als je op papier stemt!

  • Geef niet meer naamstemmen dan er mandaten zijn. Dan wordt je stem een lijststem. Het aantal effectieve mandaten staat op je stembiljet.
  • Gebruik enkel het potlood dat zich in het kieshokje bevindt.
  • Kleur het bolletje: niet aanvinken, geen kruisje zetten.
  • Tekenen, schrappen, schrijven … mag niet.
  • Je mag niet stemmen op verschillende lijsten/vakbonden of op kandidaten van verschillende lijsten/vakbonden. Stem dus alleen op ABVV-kandidaten op lijst 3.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW