Nieuws

Huishoudwerksters: “Wie ellende zaait, zal woede oogsten”

Huishoudwerksters: “Wie ellende zaait, zal woede oogsten”

ABVV Horval vraagt maatregelen op korte termijn opdat werknemers de stijgende brandstofprijzen het hoofd kunnen bieden.

// een bijdrage van Horval

“Essentielles, essentielles, traitez-nous comme telles!” (“Essentieel, essentieel, behandel ons dan ook zo!”), scandeerden de werknemers uit de sectoren van de Thuishulp en Dienstencheques op 29 april in Namen. Deze werknemers, voor de overgrote meerderheid vrouwen, zijn verplicht om zich met hun persoonlijk voertuig te verplaatsen bij klanten of begunstigden. De situatie wordt steeds nijpender, zeker nu de brandstofprijzen de pan uit swingen.

Gepeperde rekening

Op 29 april kwamen ongeveer 400 Waalse huishoudwerkneemsters samen voor het kabinet van de socialistische minister Christie Morreale. Zij is bevoegd voor de sectoren van de Thuishulp en Dienstencheques. Hun doel: aan de kaak stellen dat ze verplicht zijn om hun eigen werkinstrument te financieren. Deze werknemers leggen heel wat verplaatsingen af op een dag en ze zijn verplicht om zelf over een voertuig te beschikken en zelf alle kosten ervan te betalen: brandstof, verzekering, onderhoud … Dat is een ontzettend gepeperde rekening en dit maakt het heel moeilijk om de eindjes iedere maand aan elkaar te knopen.

Al enkele maanden krijgt ABVV Horval heel wat getuigenissen van werknemers die iedere maand keuzes moeten maken en soms zelfs niet anders kunnen dan te stoppen met werken omdat ze niet meer kunnen tanken. Een aantal van hen nam het woord tijdens deze actie. Anna Garganis, delegee ABVV Horval WAPI en huishoudhulp met dienstencheques, spreekt haar kameraden toe in de megafoon en getuigt.

“Ik werk al 13 jaar in de dienstenchequesector. Ondanks onze kwalen en de zwaarte van het werk blijven we op het terrein. Er is geen andere keuze en het is moeilijk om rond te komen. De autolening afbetalen, herstellingen aan de wagen, en nu de stijging van de energie- en brandstofprijzen. In onze sectoren hebben we collega’s die alleenstaande moeder zijn. Iedere dag kopzorgen om je kinderen eten te geven, te tanken terwijl je hoopt om het einde van de maand te halen … Financieel maar ook op gezondheidsvlak. We zijn allemaal aan het eind van ons Latijn. Betalen om te gaan werken, da’s onaanvaardbaar! Mevrouw de minister, wij verdienen respect, we willen een rechtvaardige koopkracht zodat we waardig kunnen leven!”

Anna Garganis

Geen concrete oplossing

Ondanks de onophoudelijke interpellaties van de werknemers brengt de minister geen enkele concrete oplossing voor de situatie. Erger nog, het enige antwoord van de minister was een oud afgezaagd neoliberaal liedje: er is geen alternatief.

De minister vindt dan misschien wel dat dit een federale bevoegdheid is en dat ze niet “de geldla van de federale regering” kan zijn, toch is ze de bevoegde minister voor deze sectoren. Het is dus haar verantwoordelijkheid om de belangen ervan op alle niveaus te verdedigen. Dit geldt nog meer wanneer het gaat over sectoren die zo essentieel zijn voor onze samenleving.

Voor ABVV Horval moeten er dringend oplossingen op de korte termijn gevonden worden die een antwoord kunnen bieden op de problematiek van de stijgende brandstofprijzen. Daarnaast moeten er structurele maatregelen doorgevoerd worden voor de sector zodat de werknemers niet meer verplicht zijn om hun werkinstrument te financieren. ABVV Horval zal acties blijven voeren en blijven mobiliseren om ervoor te zorgen dat de eis van de werknemers gehoord wordt.

Terwijl alle politici de hete aardappel blijven doorschuiven, worden de werknemers armer en armer. Het wordt dat dat iemand hen wakker schudt.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW