Nieuws

Handen af van de index

Handen af van de index

Gezien de stijgende consumptieprijzen zou het best kunnen dat je binnenkort een indexering van je loon ziet. Hoe zit dat over de verschillende sectoren heen?

// een bijdrage van BBTK

We horen er overal over praten: deprijzen in de winkel blijven maar stijgen, rekeningen worden duurder. Dat wilt zeggen dat de inflatie vandaag hoog is. Die geeft het niveau van de prijzen weer. Gelukkig hebben we in ons land een solidair systeem dat de inflatie enigszins corrigeert: de automatische indexering ofwel de index.

Inhaalbeweging

De index zorgt ervoor dat we met ons loon of onze uitkering ongeveer hetzelfde kunnen blijven kopen. Het is dus een aanpassing achteraf. Als de prijzen evolueren, dan pas evolueren onze lonen en uitkeringen. Het is dus geen cadeau of loonsverhoging maar eigenlijk een inhaalbeweging die ervoor zorgt dat je koopkracht de evolutie van de stijgende kosten kan blijven volgen.

Elke sector ziet op een ander moment de lonen geïndexeerd. De regels verschillen van sector tot sector, maar het principe blijft hetzelfde. Door de sterke inflatie zijn er de laatste maanden verschillende indexeringen geweest en we verwachten dat deze trend zich voortzet.

Wanneer?

Wil je weten wanneer je een indexering van jouw loon kan verwachten? Neem dan een kijkje op bbtk.org

Ook in januari en februari van dit jaar werden de lonen van de werknemers uit verschillende paritaire comités geïndexeerd. De BBTK publiceert regelmatig informatie hierover op www.bbtk.org. Neem dan zeker een kijkje onder de rubriek ‘indexering’.

Onder druk

Ondanks de duidelijke meerwaarde van deze maatregel, staat de automatische indexering vandaag onder druk. Het stelsel wordt alweer ter discussie gesteld door werkgevers en bepaalde politici.

De BBTK is duidelijk: handen af van de index, op welke manier dan ook.

De index is een belangrijke verwezenlijking van de vakbonden. Het gaat niet om een cadeau maar slechts de weergave van de levensduurte. Het is maatregel die niet onrechtvaardig of rechtvaardig is, maar neutraal. Ze garandeert het behoud van onze koopkracht en de sociale vrede.

Houd ook daarom onze website in de gaten. We publiceren binnenkort een informatieve brochure waarin we uitleggen wat de index exact is, waarom deze voor iedereen zo belangrijk is en welke aanvallen ze de laatste jaren al heeft moeten ondergaan (én waarom dit slecht nieuws is voor jouw portemonnee).

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW