Nieuws

Gebrek aan respect voor werknemers zorgt voor chaos op luchthavens

Gebrek aan respect voor werknemers zorgt voor chaos op luchthavens

// een bijdrage van de Algemene Centrale

De drukte op de luchthaven is terug van weggeweest, het ontslagen personeel nog niet. Deze zomer is de eerste vakantiezomer ‘na’ covid-19 en dat zorgde voor spectaculaire wachtrijen van drie uur en vertraagde of geannuleerde vluchten.

Tijdens de pandemie was de luchthaven een spookstad. De vele steunmaatregelen konden niet voorkomen dat er uiteindelijk ook veel ontslagen vielen. Net daar ligt het probleem nu de vakantiegangers zijn teruggekeerd.

(on)misbaar personeel

De lockdowns veranderden de manier waarop regeringen en de samenleving naar de zogenaamde ‘onmisbare’ arbeiders keken. Maar de vele beloftes voor opwaardering zijn nog niet in daden omgezet. Vooral de schoonmaak- en bewakingssector worden in waarde nog onderschat, daardoor is er een tekort aan arbeidskrachten. Het tekort werd in 2018 al gemeld door werknemersvertegenwoordigers, winkelstewards en leden van de ondernemingsraad.

Om die tekorten tegen te gaan heeft de vakbondsfederatie van werknemers in de dienstensector, UNI Europe, de afgelopen twee en een half jaar met steun van de EU een project uitgevoerd. RETAIN is gestart om de oorzaken vast te stellen en oplossingen te vinden om het tekort aan arbeidskrachten weg te werken en het personeel in dienst te houden.

Dat we nu weer plots het ‘normale’ leven terug kunnen oppikken, is onvoorzien voor het grote tekort aan werkkrachten. Hun arbeidsvoorwaarden en loon zijn onwaardig. En toch worden ook deze mensen als ‘onmisbaar’ beschouwd.

De cirkel doorbreken

Tijd dus dat we het onmisbare personeel gaan respecteren. Uit een studie uitgevoerd door Social Europe blijkt echter dat het gebrek aan personeel het reeds bestaande personeel onder druk zet, wat voor de sector een vicieuze cirkel is. Stress, uitputting, arbeidsongevallen … zijn slechts enkele van de gevolgen van het personeelstekort. En net dat zorgt ervoor dat de sector onaantrekkelijk is voor nieuwe werkkrachten.

Er is een oplossing voor deze problemen: de cirkel moet doorbroken worden. Dat kan door een verbetering van de werkomstandigheden en de lonen van de werknemers in de sector.

Op de luchthavens is het belangrijk dat de situatie voor iedereen aanvaardbaar wordt, voor werknemers en voor passagiers. Alleen met respect voor het personeel zal de situatie zich niet herhalen en zal de chaos op de luchthavens verdwijnen.

Dit artikel is een samenvatting van de situatie op de luchthavens in Europa, geanalyseerd door Mark Bergfeld van de UNI-federatie, waarvan de AC lid is. Lees verder: Chaos op luchthavens: beveiligers en schoonmakers nog steeds noodzakelijk – Mark Bergfeld.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW