Nieuws

ABVV-Metaal en BTB lanceren campagne voor menselijk pensioen

ABVV-Metaal en BTB lanceren campagne voor menselijk pensioen

We gaan allemaal met pensioen. Vroeg of (té) laat. Met grondige tegenzin of iets waar we reikhalzend naar uitkijken. Maar het is iets wat ons allemaal overkomt.

// een bijdrage van ABVV-Metaal en BTB

Drie dingen zijn voor ABVV-Metaal en BTB zeer duidelijk.

1. We willen op een fatsoenlijke manier met pensioen kunnen.

Dat betekent dat we een job willen die tot het einde werkbaar is. Werknemers moeten op oudere leeftijd de kans krijgen op aangepast werk en in het bijzonder op een overstap naar lichter en minder belastend werk, zonder inkomensverlies.

Er is nood aan betere verlofstelsels. Landingsbanen en tijdskrediet moeten eenvoudiger en breder toegankelijk worden. Er moeten aangepaste verlofregelingen komen voor oudere werknemers, zoals die ook bestaan in de social-profit. SWT moet verbeterd worden zodat het regime weer voldoende bescherming biedt aan oudere werknemers die ontslagen worden.

En er moet een valorisatie komen voor zwaar werk en lange loopbanen.

2. We willen op tijd met pensioen kunnen.

In tegenstelling tot wat men beweert, leeft ‘de mens’ niet langer. De levensverwachting is wel gestegen. Dat komt omdat dankzij onze gezondheidszorg, onze sociale zekerheid, onze strijd, er meer van ons zijn die langer leven (en hopelijk gezonder, maar dat is al minder evident). Daarom moet de pensioenleeftijd terug op 65.

Nog in tegenstelling tot wat men beweert, is dat perfect betaalbaar. Het is een kwestie van politieke keuzes. Een belangrijke eerste stap is alvast om, zoals minister Lalieux voorstelt, na een loopbaan van 42 jaar vervroegd met pensioen te kunnen.

3. We willen een waardig inkomen voor wie met pensioen is.

Daarom willen we een gewaarborgd minimumpensioen van 1.500 euro netto voor iedereen met een loopbaan van minstens 42 jaar.

Over de uitvoering, over de berekening, over hoe of wat valt te discussiëren. Maar dat is waar ABVV-Metaal en BTB voor gaan. Want voor ons is één ding duidelijk: het is nooit te vroeg om voor een waardig en menselijk pensioen te vechten. Want vechten voor een waardig pensioen is opkomen voor waardig werk, voor respect voor de werknemers.

Download hier de affiche. Volg onze campagne op de voet via de Facebookpagina’s van ABVV-Metaal & BTB.

Facebooktwitter

One thought on “ABVV-Metaal en BTB lanceren campagne voor menselijk pensioen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW