Nieuws

1 op 10 kinderen werkt

1 op 10 kinderen werkt

Tien procent van de kinderen werkt. De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) organiseerde een conferentie tegen kinderarbeid.

Wereldwijd zijn er zo’n 160 miljoen kinderen aan het werk, of tien procent van het totaal. Dit cijfer gaat in stijgende lijn, onder andere door de coronapandemie. De vijfde Internationale Conferentie tegen Kinderarbeid vond half mei plaats in het Zuid-Afrikaanse Durban en werd georganiseerd door de IAO (Internationale Arbeidsorganisatie) en de Zuid-Afrikaanse regering.

Deadline

Eén van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties stelt 2025 als deadline voor de uitbanning van kinderarbeid. Uit de recentste cijfers blijkt dat helaas 160 miljoen kinderen – bijna één op de tien wereldwijd – nog aan het werk zijn. De aantallen stijgen en de pandemie dreigt jaren van vooruitgang op dit gebied teniet te doen.

Kinderarbeid is vooral toegenomen in de leeftijdsgroep van 5 tot 11 jaar. “De vijfde conferentie tegen kinderarbeid komt op een moment dat de wereld zich herstelt van en reageert op de vele gevolgen van de coronapandemie, die een verwoestend effect heeft op de gezondheid, de economische vooruitgang, gelijkheid en sociale ontwikkeling”, aldus de IAO.

Inkomensverlies

In een studie uit de eerste maanden van de pandemie waarschuwde de IAO dat de vooruitgang die de afgelopen 20 jaar op vlak van kinderarbeid was geboekt, teniet zou kunnen worden gedaan door de economische en sociale gevolgen van deze ongeziene crisis.

“De pandemie heeft de economische onzekerheid vergroot, de toeleveringsketens verstoord en de industrie tot stilstand gebracht. […] Wanneer deze moeilijkheden leiden tot een verlies van gezinsinkomen, kan de noodzaak voor kinderen om bij te dragen aan de financiële middelen van het gezin dringender worden. Dit kan ertoe leiden dat meer kinderen het slachtoffer worden van uitbuiting of tot gevaarlijk werk worden gedwongen.”

Daarbij komen nog de ongelijkheid tussen jongens en meisjes: “meisjes krijgen doorgaans extra huishoudelijk en landbouwwerk toegewezen krijgen.”

Dilemma

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa opende de conferentie op zondag 15 mei. Hij wees op de levensomstandigheden en de lonen van vele gezinnen in de wereld, en op de politieke verantwoordelijkheid die daarmee gepaard gaat.

“Wanneer het leven draait om overleven en gezinnen worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen, zijn hun kinderen vaak gedwongen de school te verlaten om een loon te verdienen en zo hun ouders te helpen. Het is onze plicht en verantwoordelijkheid als leden van de internationale gemeenschap ervoor te zorgen dat geen enkele ouder ooit in een dergelijke situatie terechtkomt.”

Geen wanhoop

Kinderarbeid is niet onvermijdelijk. Het is geen natuurwet of een ‘onvermijdelijk gevolg’ van armoede. Guy Ryder, directeur-generaal van de IAO, zegt: “Sommigen zullen zeggen dat kinderarbeid een onvermijdelijk gevolg is van armoede en dat we het maar moeten accepteren. Maar dat is het niet. We mogen ons nooit neerleggen bij kinderarbeid. Dat hoeven we niet. Het is van essentieel belang de onderliggende oorzaken aan te pakken, zoals armoede onder de bevolking. Maar vergis u niet, kinderarbeid is een schending van een fundamenteel mensenrecht, en ons doel moet zijn dat ieder kind, waar ook ter wereld, ervan gespaard blijft. Dat blijft het einddoel.”

En in België?

Onlangs leerden we dat onderaannemers van koeriersbedrijf Post NL kinderen inzetten om pakjes te bezorgen. De getuigenis van een 13-jarige jongen die 2 of 3 dagen per week werkt voor 5 euro per uur was ijzingwekkend. Volgens BTB-ABVV is de prijs waartegen leveringen moeten gebeuren één van de redenen waarom deze misbruiken gedoogd of zelfs gefaciliteerd worden

BTB-voorzitter Frank Moreels zegt hierover: “Pakjesbedrijven, die deel uitmaken van de transportsector, ontsnappen niet aan de voortdurende vraag naar (veel te) goedkoop, snel en flexibel transport. Dat wordt meestal opgelegd door grote multinationale ondernemingen, zoals Zalando, Bol.com of Amazon.”

ABVV en BTB pleiten ervoor dat de inspectiediensten worden uitgebreid en dat er veel meer inspecties plaatsvinden in de transportsector en elders.

Facebooktwitter

One thought on “1 op 10 kinderen werkt

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW