Nieuws

F*CK de werkdruk!

F*CK de werkdruk!

De BBTK lanceert een enquête over de werkdruk in de zorg.

// een bijdrage van BBTK

Op 15 mei was het de Dag van de Zorg. Op die dag worden de verschillende beroepen in zorg en welzijn in de bloemetjes gezet. Toch verdient het personeel meer dan (symbolische) bloemen! Het wordt hoog tijd dat er aandacht wordt besteed aan de gestegen werkdruk in de social profit.

De werknemers van de social profit zorgen voor ons maar doen dat in steeds moeilijkere omstandigheden. De BBTK trekt aan de alarmbel en lanceert een enquête om de werkdruk in kaart te brengen. We willen ook weten hoe de werknemers dit zelf ervaren. De resultaten dienen om nieuwe eisen te stellen voor de sector. Het is dus belangrijk dat zo veel mogelijk werknemers de enquête invullen. Zo laten we onze stem horen.

Diverse sectoren, zelfde probleem

Elke sector heeft zijn eigen specifieke problemen maar we horen overal hetzelfde: de werkdruk is te hoog. Zo was er recent nog het nieuws rond de kinderopvang waar momenteel een recordaantal vacatures openstaat. In België ligt de ratio begeleider-kind op acht kinderen per begeleider, het hoogste in Europa. In de praktijk is het vaak nog erger door het nijpend tekort aan werknemers.

Steeds minder mensen verzetten meer werk

Hetzelfde horen we in de ziekenhuizen. Er moet steeds meer gedaan worden met minder mensen. In België zorgt één verpleegkundige voor gemiddeld elf – en vaak meer – patiënten. Het Europees gemiddelde is dat één verpleegkundige voor acht patiënten zorgt. En de werkdruk is niet beperkt tot de zorgfuncties: ook voor ondersteunende en logistieke werknemers zit het water ver boven de lippen.

Tijdsdruk

In de gezinszorg zijn er de afgelopen jaren dan weer almaar meer taken bijgekomen waardoor er bijna geen ruimte meer is voor het menselijke of om eens de tijd te nemen om een praatje te slaan met de cliënt. Terwijl dit belangrijke zaken zijn die het werk ook aangenaam maken. Ook daar staan er heel wat vacatures open. Dit horen we ook vanuit de thuisverpleging. Zij zijn constant op de baan en door de beperkte tijd per patiënt doen ze het administratief werk vaak na de uren. 

De gehandicaptenzorg kreeg dan weer te maken met de persoonsvolgende financiering. Een maatregel die mooi werd voorgesteld voor de zorggebruikers, maar uiteindelijk op het terrein leidt tot besparingen met een enorme impact op het personeel. Hoe zwaarder een zorgprofiel is, hoe meer budget voorzieningen krijgen. Zij willen dus de zwaardere profielen binnenhalen. Dat heeft natuurlijk een impact op het werk en dus de zorgkwaliteit.

Personeel in de ouderenzorg loopt precies al jaren een marathon

Voor het personeel in de ouderenzorg is het precies alsof ze al jaren een marathon zonder einde lopen. De bewoners in de woonzorgcentra kampen steeds meer met complexe gezondheidsproblemen, wat een aangepaste aanpak vereist. Hiervoor moet het personeel niet alleen genoeg tijd krijgen, maar moet er ook voldoende personeel aanwezig zijn. Door deze torenhoge werkdruk valt er veel personeel uit, en is er ook een hoge uitstroom uit de sector.

De socioculturele sector is al jaren het slachtoffer van een serieuze Vlaamse besparingspolitiek. Middenveldorganisaties zijn nochtans broodnodig in een warme, solidaire samenleving. Met elke besparing wordt er geschrapt in de nu al schaarse personeels- en werkingsmiddelen. De nood aan zorg, ondersteuning en begeleiding blijft echter toenemen. Dit geldt ook voor het welzijnswerk.

F*CK de werkdruk

Er moet steeds meer gedaan worden met minder en dit kan niet langer. Om zo veel mogelijk mensen te motiveren de enquête in te vullen voerden we actie van 16 tot 22 mei.

Werk je in de social profit en wil je mee de werkdruk in je sector in kaart brengen? Vul dan zeker onze enquête in!

Facebooktwitter

One thought on “F*CK de werkdruk!

  1. Op het werk een groot aantal ziekte van collega’s. De druk loopt nu echt serieus over en er gaan nog collega’s jammer genoeg uitvallen .Het spijtige ervan er wordt niet gehoord!!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW