Nieuws

Octrooien in farma-industrie = gemiste overheidsinkomsten

Octrooien in farma-industrie = gemiste overheidsinkomsten

De farma-industrie boert goed, maar ondertussen loopt de overheid een pak inkomsten mis.

// een bijdrage van de Algemene Centrale

De farmaceutische industrie draaide de laatste maanden op volle toeren. Als gevolg hiervan zijn de coronavaccins beschikbaar, waardoor we geleidelijk aan terug naar de normaliteit kunnen. Er zijn echter ook enorme winsten gemaakt! Onbelaste winsten … en dat terwijl werknemers een maximale loonsverhoging van 0,4% ontvangen. “Gemiste overheidsinkomsten,” aldus Andrea Della Vecchia, federaal secretaris bevoegd voor de sector scheikunde bij de Algemene Centrale – ABVV.

Overheid en industrie

“Als ABVV Scheikunde vinden we de samenwerking tussen enerzijds wetenschappers aan universiteiten en overheidsinstellingen en anderzijds de farmaceutische industrie goed. Het mondde uit in de snelle ontwikkeling en productie van de coronavaccins. Maar ondanks deze samenwerking, is het enkel de farmaceutische industrie die het eigendomsrecht van de vaccins claimt, en deze vaccins nadien voor hoge winsten verkoopt aan de overheden”, aldus Andrea Della Vecchia.

“Een miljard euro aan gemiste overheidsinkomsten”

Deze werkwijze geldt niet enkel voor deze vaccins, maar eveneens voor andere farmaceutische producten die in de loop der jaren zijn ontwikkeld. Daarbij betaalt deze industrie amper belastingen in België op de inkomsten die ze uit gepatenteerde producten haalt (= octrooiaftrek). In 2016 werd de octrooiaftrek omgevormd tot de innovatieaftrek, met als gevolg dat vanaf dan zelfs 85% van de inkomsten uit onder andere patenten onbelast werden.

Megawinsten

“Concreet wilt dit dus zeggen dat big pharma gigantische winsten maken. Eén van de bekendste farmareuzen, Janssen Pharmaceutica, maakte in 2020 bijna 2 miljard euro winst. GSK had eveneens een winst van bijna 2 miljard. UCB Pharma kwam uit op 120 miljoen euro. Allemaal onbelaste winsten!”

“Mochten deze winsten – gemaakt door octrooien – belast worden aan 25%, dan zou dit voor deze drie bedrijven samen neerkomen op zo’n miljard euro extra inkomsten voor de overheid. Een miljard euro aan gemiste overheidsinkomsten, en dat terwijl de overheid op dit moment terug inkomsten moet vinden om de rekening te doen kloppen.”

“Terwijl werknemers een maximale loonsverhoging van slechts 0,4% krijgen … blijven de farmaceutische bedrijven miljarden aan fiscale cadeaus ontvangen. Er is dus dringend nood aan een eerlijkere fiscaliteit en aanpassing van de innovatieaftrek,” aldus Andrea.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW