Nieuws

Moeizame onderhandelingen, zoals voorspeld

Moeizame onderhandelingen, zoals voorspeld

// een bijdrage van Horval

Eerder gaven we al aan dat de sectorale onderhandelingen voor de Horeca (PC302) en de Toeristische Attracties (PC333) dit jaar zeker niet de gemakkelijkste gingen zijn. De COVID-19 deed deze sectoren lange tijd op slot en zette veel werknemers in tijdelijke werkloosheid . Om de eindejaarspremie horeca 2020 én 2021 te kunnen ontvangen, moesten we zelfs beroep doen op de overheid om de gelijkstelling te kunnen betalen aan de werknemers.

IPA

Opvallend is ook dat het afsluiten van een IPA (interprofessioneel akkoord) steeds later en later plaatsvindt. Die onderhandelingen moeten rond zijn alvorens de sectorale onderhandelingen starten. De onderhandelingen die enkele jaren geleden nog werden opgestart in het voorjaar, om te landen met sectorale akkoorden vóór de vakantie, worden nu pas ná de vakantie opgestart. Dit maakt dat er natuurlijk al een groot deel van de periode, waarop de sectorale akkoorden betrekking hebben (2 jaar, in dit geval 2021 en 2022), voorbij is.

Gezien de kleine loonmarge (0,4%) , deed de regering het voorstel van een coronapremie via consumptiecheques. De sectoren en bedrijven die het niet deden tijdens de coronaperiode, voorzien een premie van maximaal 500 euro. In de ogen van de werknemers was dit op voorhand een verworven premie. Bij de onderhandelingen kwam de harde realiteit naar boven dat dit helemaal niet zo was.

Marge ingevuld

De onderhandelingen verliepen nog nooit zo stroef! Resultaat: de akkoorden van de Horeca, Toeristische Attracties en de Land- en Tuinbouw zijn pas definitief afgesloten eind december.

Gelukkig werd de marge uiteindelijk toch ingevuld. De loonsverhoging van 0,4% geldt ook voor werknemers in de horeca. Weliswaar pas vanaf 1 oktober 2022 en dit uiteraard ten gevolge van de slechte situatie van de sector.

Trage onderhandelingen

In ieder geval zullen wij aan het interprofessioneel ABVV het signaal geven dat het onaanvaardbaar is dat de onderhandelingen voor een IPA zo traag op gang komen en zo veel tijd in beslag nemen door het gedrag van het patronaat. We verliezen een aanzienlijk deel van de periode vooraleer de onderhandelingen in de sectoren van start kunnen gaan en dit kan absoluut niet.

Daarnaast moeten we alles in het werk stellen opdat de wet van ‘96 rond de loonmarge zou worden aangepast. Zo verdwijnt het streng kader van de imperatieve loonmarge en kunnen onderhandelingen opnieuw vrij verlopen.

Wij wensen iedereen het allerbeste toe voor 2022. Laten we samen blijven strijden voor onze rechten!

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW