Drie maanden geleden kondigde Mestdagh aan dat de franchise met Carrefour stopt. Werknemers vroegen zich af wat hen te wachten stond. Op 1 maart 2022 vernamen ze tijdens een buitengewone ondernemingsraad dat Intermarché het bedrijf vanaf 1 januari 2023 overneemt.
// een bijdrage van BBTK
Voorlopig is het nog onduidelijk hoe deze overname zal gebeuren, onder welke voorwaarden en met welke gevolgen voor het personeel. Voor de betrokken werknemers is dit een erg moeilijke situatie.
“Op dit moment hebben we geen enkele garantie. Wat we wel weten, is dat de Carrefour-bladzijde vanaf januari volgend jaar wordt omgeslagen. Intermarché wordt de nieuwe eigenaar van de winkels en entrepots. Het blijft voor ons gissen wat zij precies van plan zijn”
Onzekerheid
“Moeten we ons verwachten aan sluitingen van winkels? Onder welke vorm zullen wij overgenomen worden? Welke impact zal dit hebben op de arbeidsorganisatie en -voorwaarden? Wat met de entrepots? Er breekt voor ons dus een nieuwe periode van onzekerheid aan.”
“Na de aankondiging van het einde van de samenwerking met Carrefour wisten we dat er gesprekken aan de gang waren. Verschillende kandidaat-overnemers kwamen ter sprake. De beslissing om het hele bedrijf aan de groep Intermarché te verkopen heeft ons toch verrast. De familie Mestdagh kiest vooral voor wie het meeste geld biedt, niet wie de beste sociale voorwaarden zou bieden.”
Lucratieve deal
“Na 120 jaar hebben de historische oprichters van de groep het bedrijf almaar meer aan zijn lot overgelaten. Nu verlaten ze het schip helemaal via een lucratieve commerciële deal die de aandeelhouders veel geld zal opleveren. Dat gebeurt zonder om te kijken naar de werknemers, die zich nochtans al jarenlang uitsloven om het bedrijf draaiende te houden.”
De mededingingsautoriteit moet het akkoord tussen Mestdagh en Intermarché nog goedkeuren. Vanaf januari 2023 kan het in voege treden.
De werknemersvertegenwoordigers hebben intussen al een buitengewone ondernemingsraad bijeengeroepen op 17 maart 2022. Ze eisen opheldering en vooral garanties voor de toekomst. Dit gaat over het bedrijfsmodel dat zou worden ingevoerd, arbeidsvoorwaarden en tewerkstelling, arbeidsorganisatie, structuur van de winkels, commerciële visie, logistiek en administratief beheer.
Waakzaam
De vakbonden blijven waakzaam en doen er alles aan om de belangen van het personeel te verdedigen. De vele jaren van omvormingen, herstructureringen, nieuwe organisaties … hebben de werknemers al enorm op de proef gesteld. Zij hebben nu het recht om antwoorden te krijgen en te weten hoe hun toekomst eruit zal zien.