Nieuws

Made in Illegality: stop de handel in producten uit de nederzettingen

Made in Illegality: stop de handel in producten uit de nederzettingen

Het is hoog tijd om de handel in producten uit de illegale Israëlische nederzettingen op Palestijnse gebieden te bannen.

Wist je dat … als we dadels eten, we ongewild meedoen aan de uitbreiding van illegale nederzettingen op Palestijns gebied? De nederzettingen betekenen diefstal van land en de verdrijving van Palestijnse families. Het ABVV en andere organisaties die lid zijn van de 11.11.11-campagne “Made in Illegality” roepen België en de Europese Unie op om actie te ondernemen opdat Israël een einde maakt aan de kolonisatie van de Palestijnse gebied.

Handel versterkt kolonisatie

Van 262.500 ten tijde van de Oslo-akkoorden in 1993 is de Israëlische bevolking in bezet Palestijns gebied bijna verdrievoudigd. Dertig jaar later gaat het om zo’n 720.000 kolonisten. Er is geen gebrek aan systematische internationale veroordelingen, veroordelingen door de EU en de lidstaten. Helaas gaat de situatie van de bevolking ter plaatse er niet op vooruit.

Volgens 11.11.11 heeft er “zich in de loop der jaren in de Israëlische nederzettingen een aanzienlijke economische activiteit ontwikkeld, bestaande uit industrie, landbouwproductie en ontginning van de natuurlijke rijkdommen aanwezig op Palestijns grondgebied. Dat economische leven helpt de kolonisatie in stand houden en draagt bij aan de uitbreiding ervan.”

Korting

De Israëlische overheid is gul in het subsidiëren van deze illegale nederzettingen. Het biedt belastingvoordelen, kortingen op huur of aankoop van grond, enzovoort. Dit alles maakt het leven voor de Palestijnen in deze gebieden steeds moeilijker.

Een aanzienlijk deel van de Israëlische producten die naar de EU worden geëxporteerd komt in werkelijkheid uit de nederzettingen.

Hoewel het vestigen van nederzettingen in bezet gebied volgens het Statuut van Rome een oorlogsmisdaad vormt, onderhoudt de EU nog altijd handelsrelaties met de Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Die handel zorgt er mee voor dat de nederzettingen economisch leefbaar zijn en maakt hun uitbreiding mogelijk. Dus hoewel de EU de Israëlische kolonisatie veroordeelt, helpt zij die eigenlijk mee versterken.

Consument bedrogen

Producten uit illegale nederzettingen worden aangeboden aan nietsvermoedende Europese consumenten. Want hoewel het sinds 2015 in de EU verplicht is om op het etiket te vermelden dat een product afkomstig is uit Israëlische nederzettingen, worden veel producten nog altijd zonder correcte oorsprongsvermelding op de markt gebracht. Door die producten en diensten te kopen, helpen de Europeanen dus zonder het te weten mee aan de diefstal van grond en de gewelddadige verdrijving van Palestijnse families.

Patrick Hoyois is delegee van de Algemene Centrale bij Lhoist. Hij ging al vier keer naar Palestina.

“We moeten blijven aanklagen wat daar gebeurt. Vrijheidsberoving, inpalmen van natuurlijke hulpbronnen, illegale nederzettingen, uitbuiting van onderbetaalde Palestijnse arbeiders in erbarmelijke werkomstandigheden, enzovoort.”

Patrick boycot verschillende producten uit de illegale nederzettingen. “Ik woon in België, het land van de aardappel. Ik ben verbaasd en boos als ik in supermarkten aardappelen uit illegale nederzettingen zie liggen.”

Wat zijn de eisen?

Om de EU haar verplichtingen te doen erkennen, lanceren de partners van de campagne “Made in Illegality” een Europees initiatief.

Door deze petitie te tekenen:

  • eis je dat de EU een einde maakt aan de handel met nederzettingen die illegaal zijn opgetrokken in bezette gebieden, zoals in bezet Palestijns gebied waar Israël illegale nederzettingen blijft bouwen;
  • vraag je de EU om het internationaal recht en de mensenrechten consequent te respecteren, ook in haar handelsrelaties;
  • geef je de EU te kennen dat je niet langer het risico wil lopen door je aankopen medeplichtig te zijn aan de kolonisatie en het geweld tegen onder meer het Palestijnse volk.

Als de campagne, die op 21 februari van dit jaar van start ging, binnen een jaar 1 miljoen handtekeningen verzamelt, is de Europese Commissie verplicht concrete maatregelen te bespreken.

Wil jij ook dat mensenrechten en het internationaal recht worden gerespecteerd? Teken dan de Europese petitie op www.madeinillegality.org.

Facebooktwitter

One thought on “Made in Illegality: stop de handel in producten uit de nederzettingen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW