// een bijdrage van ABVV-Metaal en BTB
Klaas Stevens, jurist ABVV-Metaal
“De wet van 1996 wil de concurrentiepositie van ons land ten aanzien van de ons omringende landen vrijwaren. Maar deze wet is volledig in het nadeel van de werknemers. De kosten voor de werkgever worden misschien wel in rekening gebracht, maar de opbrengsten voor diezelfde werkgever absoluut niet.”
“Mechanismen als loonsubsidies en stijgende productiviteit zitten niet in de berekening van de loonnorm. Men legt de loonnorm van bovenaf op, hetgeen elke vorm van onderhandelen a priori uitsluit.”
“De loonnorm maakt onderhandelingen onmogelijk”
“Het is toch wel bijzonder frappant dat een land dat concurrentiedrift en competitiviteit hoog in het vaandel draagt, zich zo vastklampt aan een feitelijk verbod op loonconcurrentie.”
Harry Lauwereins, bestendig afgevaardigde BTB Haven Antwerpen
“Het is voor onze havenarbeiders van groot belang dat we terug aan tafel kunnen gaan zitten met een ander onderhandelingskader dan het huidige. Deze reglementering laat ons amper – om niet te zeggen niet – toe om een loonopslag te verkrijgen. De wet is veel te strikt en moet zo snel mogelijk veranderen.”
“Men schermt graag met de loonnormwet als instrument om ons tegen de buurlanden te beschermen door onze prijzen en lonen concurrentieel te houden. Maar als we ondervinden dat bonussen wel uitgedeeld kunnen worden aan ceo’s en managers, dan zien wij geen enkel probleem om ook meer loon te betalen aan de mensen die uiteindelijk strijd voeren op de werkvloer.”
“Waarom zou voor werknemers niets extra mogelijk zijn?”
“Waarom zou voor hen niets extra’s uitgetrokken kunnen worden? We moeten op de nagel blijven kloppen. Want de mensen vergeten snel … en politiekers nog sneller.”