Nieuws

Geen vakbond van jaknikkers

Geen vakbond van jaknikkers

Dit is de tweede 1 mei in tijden van corona: de Dag van de Arbeid, onze feest- en strijddag. Nog steeds zitten we in een situatie van quasi-lockdown. De globale pandemie bracht in ons land al meer dan 23.000 doden. Dit is een hallucinant cijfer, moeilijk te vatten in zijn omvang. Voor het ABVV geldt nochtans ook vandaag: onderhandelen wanneer dat kan, actievoeren wanneer dat moet. Dit heeft geleid tot de interprofessionele staking met als inzet: een aanzienlijke loonsverhoging voor miljoenen werknemers. Dit coronajaar heeft immers twee zaken opnieuw in de verf gezet.

Ten eerste: de werknemers doen onze maatschappij draaien. Honderdduizenden werknemers, doorheen alle sectoren, daagden ’s morgens op de werkvloer op om, soms met gevaar voor de eigen gezondheid, te garanderen dat voor ánderen het leven zijn min of meer normale gangetje kon blijven gaan. Deze werknemers maakten dag in dag uit het verschil tussen beschaving en totale chaos.

Verschillende spelregels

Ten tweede: de crisis heeft de ongelijkheid in ons systeem nog versterkt. Voor zij die werken voor hun geld is er de broeksriempolitiek. Voor wie genoeg geld heeft om dat geld te laten werken voor hem/haar, is er sinterklaaspolitiek. De politiek van twee maten en twee gewichten is op sommige vlakken flagrant. Een zelfstandige die zijn activiteit stopzet in maart en april van dit jaar, kan rekenen op overheidshulp ten belope van 5.400 euro netto (voor twee maanden voor een gezinshoofd), met een fiscaal voordeel daar bovenop. Een loontrekkende in tijdelijke werkloosheid kan rekenen op maximum 2.705 euro netto voor dezelfde periode en zal daarop nog bijkomend belast worden op het einde van het jaar.

Bepaalde werkgeversorganisaties beschuldigen de vakbonden van egoïsme en provocaties omdat we zogezegd “de sociale vrede en het sociaal overlegmodel op het spel zetten en enkel de werknemers in goed boerende sectoren verdedigen.” Het is een illustratie van de houding van werkgevers doorheen de onderhandelingen. Nochtans is het ons doel om de belangen van álle werknemers te verdedigen. Wij zijn geen vakbond van jaknikkers die de ogen sluiten voor de torenhoge winsten in bepaalde sectoren onder het voorwendsel van andere sectoren die het door de crisis moeilijker hebben. Dit is niet serieus ten opzichte van de werknemers die onze samenleving het afgelopen jaar draaiende hielden.

Sociale vooruitgang is steeds in beweging. Het is nooit afgelopen

Het planbureau voorspelt meer dan 4 procent economische groei voor 2021 en 2022. Het is dus voor ons uitgesloten om alle werknemers op te sluiten in een maximale loonmarge van 0,4 procent of om de onderhandelingen op bedrijfsniveau te voeren, zoals de werkgevers voorstellen.

Door onderhandelingen onmogelijk te maken vallen de werkgevers net uit hun rol van sociale gesprekspartner. Zij zetten de sociale vrede op het spel. Het zou hen niet moeten verbazen dat syndicale acties hiervan een gevolg zijn. Verandert de houding van werkgevers niet, dan dragen zij de verantwoordelijkheid voor het definitief mislukken van de interprofessionele onderhandelingen.

Corona of geen corona, 1 mei is en blijft onze feest- en strijddag: voor meer rechten, meer vrijheden en meer levenskwaliteit. De strijd voor sociale vooruitgang gaat voort en de situatie van vandaag toont ons dat die meer dan nodig is.

Sociale vooruitgang

Werknemers verdienen beter. Sociale vooruitgang is steeds in beweging. Het is nooit afgelopen. Voor ons betekent dat verder werk maken van collectieve arbeidsduurvermindering met behoud van loon (bijvoorbeeld 32 uur en/of 4 dagen per week).

Dat is ook een versterking van de federale sociale zekerheid, met degelijke pensioenen en sociale uitkeringen die eindelijk boven de armoedegrens uitkomen. De coronacrisis heeft ons immers nogmaals geconfronteerd met het belang van dit instituut, dit monument. Vroeg of laat doet iedereen er een beroep op.

Sociale vooruitgang is onvermijdelijk en hoogdringend als we onze samenleving, waarin we samen leven, willen veiligstellen voor komende generaties. Beter verdienen, beter leven, meer solidariteit en betere bescherming in geval van pech: dat blijven de centrale strijdpunten van het ABVV. Enkel door collectieve actie, samen met jou, is deze sociale vooruitgang mogelijk..

We wensen iedereen een solidaire Dag van de Arbeid!

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW