Nieuws

We zetten druk op het SWT-statuut

We zetten druk op het SWT-statuut

Als 64-jarige nog een stage moeten volgen, voor 4,10 euro per uur klusjes doen of drie keer achter elkaar dezelfde sollicitatietraining ondergaan.

// een bijdrage van Vlaams ABVV

Het zijn maar enkele van de verhalen die leden van het Vlaams ABVV meegaven in een brede bevraging van midden vorig jaar bij mensen in SWT (het vroegere brugpensioen) en oudere werklozen (60+). Het onderzoek bevroeg 2.197 leden tussen de 60 en 64 jaar. Daarbij kwamen 97 getuigenissen en 25 diepte-interviews.

“Snel te activeren”

De resultaten schetsen een ontluisterend beeld van de situatie waarin mensen in SWT terechtkomen. De VDAB beschouwt SWT’ers als ‘snel te activeren’. Er is geen ouderenperspectief. Er wordt geen rekening gehouden met de omstandigheden waarin men in een SWT-statuut terechtkomt (moegewerkt, ontslagen, ziek) of de gevolgen daarvan. Er wordt geen rekening gehouden met de lage kansen op werk (voor 58-plussers amper 3%).

De VDAB-begeleiding verandert vaak met woonplaats of begeleider. Soms worden mensen met rust gelaten, soms zeer intens opgevolgd. Wie intensieve begeleiding ontvangt raakt in meer dan de helft van de gevallen verward of voelt zich onder druk gezet. Men krijgt de vraag om te gaan wijkwerken (23%), vrijwilligerswerk (34%) of standaardcursussen en -opdrachten uit te voeren (48%). Activeringsinitiatieven bedoeld om werkervaring op te doen voor iemand met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, niet voor mensen die al meer dan 35 jaar werkten.

Het resultaat van al deze vaststellingen? 38% van de bevraagden gaf aan liever aan het werk gebleven te zijn dan voor SWT te kiezen. Een wrange vaststelling voor mensen die de werkvloer verlieten omdat het voor henzelf of hun werkgever niet meer ging. Nochtans zijn er cao’s die de toekenning van SWT duidelijk omschrijven. De SWT’ers hebben recht op aangepaste beschikbaarheid en een geïndividualiseerd actieplan op maat.

Brede bijsturing nodig

Het Vlaams ABVV stapte met het dossier naar de pers. Hierop volgde een debat in het Vlaams Parlement. In een eerste reactie liet minister Hilde Crevits weten dat de info naar SWT’ers beter moet en dat bepaalde vormen van vrijwilligerswerk en zorgtaken zouden moeten leiden tot vrijstelling van beschikbaarheid. Wij blijven pleiten voor een brede bijsturing: een zinvolle en kwalitatieve begeleiding die rekening houdt met rechten, plichten en verwachtingen, correcte informatie en een realistisch en degelijk aanbod aan vacatures bij werkgevers die zestigplussers nog kansen willen geven. Wordt vervolgd.

Lees het volledige SWT-dossier op de website van het Vlaams ABVV.

Facebooktwitter

One thought on “We zetten druk op het SWT-statuut

  1. Meer dan 2 jaar later van jullie artikel We zetten druk op de SWT is het niet verbeterd. Re-activering door VDAB van de SWT’ers Zelf net een jaar wijkwerken – verplicht – gedaan – voor een belachelijke uurloon dat niet geïndexeerd wordt… Wordt onder druk gezet om toch met vervroegd pensioen te gaan… wat doen de syndicaten hieraan??

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW