Nieuws

“Veilig en milieuvriendelijk werken gaan hand in hand”

“Veilig en milieuvriendelijk werken gaan hand in hand”

Bij MedRepair besteden onze ABVV-delegees al vele jaren aandacht aan de impact van hun bedrijf op het milieu en klimaat. De Nieuwe Werker sprak erover met Ludo Bens (ABVV Metaal). MedRepair herstelt containers die gebruikt worden voor het transport van goederen per schip, zowel gewone containers als koelcontainers.

// een bijdrage van Vlaams ABVV

Waarom vinden jullie het belangrijk om syndicaal aandacht te besteden aan milieu en klimaat?

Ludo: “Op lange termijn is het natuurlijk zo dat er geen jobs zijn op een dode planeet, dus we moeten er voor zorgen dat onze planeet leefbaar blijft en alle bedrijven moeten daarbij hun plicht doen. We zien die gevolgen van de klimaatverandering nu ook al op de werkvloer. Er zijn meer hittedagen en het is echt geen pretje om op zo’n hete dag te werken aan een container, het is fysiek zware arbeid en de temperatuur in de buurt van een container loopt snel op.”

“Er is ook een duidelijke link tussen milieu en onze eigen gezondheid: veilig werken en milieuvriendelijk werken gaan hand in hand. Op MedRepair is hier nog werk aan. Zo wordt er veel gewerkt met onderaannemers en die collega’s zijn niet altijd goed op de hoogte van de correcte werkmethode. Het is ook niet altijd makkelijk om met hen te communiceren. Ervoor zorgen dat iedereen de veiligheidsinstructies begrijpt is de basis en dat blijft een belangrijk syndicaal aandachtspunt voor ons.”

Impact klimaatontwrichting boom

Werknemers vragende partij voor rechtvaardige klimaatomslag

Een leefbare planeet moet voorrang krijgen op vernietigende winstlogica. We hebben meer, snellere, ambitieuzere actie nodig in de klimaatstrijd. De vraag is wanneer de werkgevers ook tot dit inzicht komen.

Lees meer


Welke resultaten leverde jullie syndicaal werk rond milieu al op?

Ludo: “Vooral rond de koelgassen die in de koelcontainers gebruikt worden en een grote impact hebben op het klimaat hebben we al een hele weg afgelegd. Die koelgassen zijn vaak sterke broeikasgassen, soms 10.000 keer krachtiger dan CO2. Vroeger vloog er hier nogal wat gewoon de lucht in, nu worden de hoeveelheden koelgas die we gebruiken zorgvuldig geregistreerd.”

“Werkzaamheden aan de koelunits moeten ook onder toezicht gebeuren van collega’s die een opleiding gevolgd hebben rond koeltechnieken. Het is een werk van lange adem geweest. Ook mijn voorgangers waren al bezig met deze problematiek en ook het feit dat de wetgeving verstrengd is speelt zeker mee. In het begin probeerde het bedrijf vooral naar achterpoortjes te zoeken in de regels. Nu lijkt het besef er toch te zijn dat het belangrijk is voor de toekomst van het bedrijf om milieuvriendelijk te werken. Ook het waterverbruik op de bedrijfssite wordt nu veel beter opgevolgd en er worden nu ook milieu-audits gehouden op de bedrijfslocaties waar dat niet wettelijk verplicht is.”

Heb je nog tips voor andere ABVV-delegees die aan de slag willen rond milieu en klimaat?

Ludo: “Vooral: gewoon doen! Als lid van het Comité voor Preventie en Bescherming (CPBW) heb je recht op informatie over het milieubeleid van je bedrijf. Elk bedrijf moet jaarlijks een toelichting geven over het milieubeleid aan het Comité. Sta erop dat je die ook effectief krijgt! Je hoeft echt geen expert te zijn om daar vragen over te kunnen stellen. Om sterker te staan kan je ook beroep doen op de ondersteuning het milieuteam van het Vlaams ABVV. Wij laten elk jaar de milieurapportering analyseren en krijgen dan heel wat interessante informatie en mogelijke vragen terug. Een aanrader!”

“We merken dat het echt een verschil maakt als je syndicaal aandacht besteedt aan milieu. Het bedrijf beseft dan niet zomaar vanalles te kunnen beloven dat dan in de praktijk niet opgevolgd wordt. Wij staan als syndicalist met onze beide voeten op de werkvloer en kunnen dus zien wat daar effectief gebeurt. Ook de syndicale vorming helpt je om sterker staan. Je leert er heel wat nuttige zaken en je wordt goed geïnformeerd over je syndicale rechten. Vorming volgen is dus absoluut aan te raden.”


Wil ook jij als delegee of militant aan de slag p jouw werkvloer, maar heb je nog vragen of ondersteuning nodig? Contacteer het milieuteam van het Vlaams ABVV via klimaatkameraad.be

Is jouw werkgever klaar voor de toekomst? Test het met deze tool voor vakbondsmilitanten.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW