Het West-Vlaamse textielbedrijf Balta kondigde de sluiting aan. 260 jobs zijn bedreigd.
Het is een nieuwe klap voor de textielsector. Balta, gelegen in het West-Vlaamse Avelgem, kondigde enkele dagen geleden de sluiting aan. Een deel van de activiteiten zou worden overgebracht naar andere vestigingen van de onderneming in België (Waregem en Sint-Baafs-Vijve) en in Turkije (Usak). De onderneming wijst naar de gestegen kosten, met name die voor energie. 260 banen zijn momenteel bedreigd.
In een mededeling aan het personeel verklaart de onderneming dat “de productie van garen in Avelgem onmogelijk is geworden. Zonder weverij is de site van Avelgem niet levensvatbaar.”
Onaangename verrassing
We spraken met Yrida Decroubele, vakbondssecretaris voor de Algemene Centrale voor de West-Vlaamse textielsector, in Avelgem. Voor haar is de aankondiging van de sluiting een koude douche.
“Ze zijn van plan de volledige site te sluiten. Tegen eind 2023 zal hier geen activiteit meer plaatsvinden. Dit hadden we niet verwacht. We wisten dat het rond het proces van extrusie ingewikkeld was. Er is al maanden tijdelijke werkloosheid in die afdeling. Maar voor de rest …”
Energieprijzen
Wat haalt Balta aan als reden? “Ze geven ons er drie. De lonen, de kosten van grondstoffen en de stijging van de elektriciteits- en gasprijzen. De energieprijzen hebben de huidige situatie in de hand gewerkt. Het moet ook gezegd dat Balta een fabriek heeft in Turkije, die het garen veel goedkoper kan produceren. Er wordt ook gezegd dat als de extrusie-afdeling sluit, het niet rendabel is om de andere afdelingen open te houden: weven, confectie, opslag … Hier in Avelgem produceren we tapijten van a tot z. Van de grondstof tot de uiteindelijke verpakking.”
Een aantal machines verhuist naar Balta Waregem. Een tiental andere gaat naar Turkije. In Sint-Baafs-Vijve zou een gloednieuw logistiek centrum komen.
En het personeel?
“Naar schatting zal de helft van de werknemers zijn baan verliezen tegen de tijd van de sluiting, eind 2023. Dat zijn 260 mensen. Wij starten deze week met onderhandelingen, in de eerste fase van de procedure-Renault. We gaan om uitleg vragen … en kijken of er voor sommige mensen alternatieven zijn voor ontslag.”
Eind vorige week, na het schokkende nieuws, ontmoetten Yrida en haar team de arbeiders. “Natuurlijk zijn de mensen boos, ook al wisten ze dat het moeilijk was. Sommigen zijn al zeven maanden werkloos … Dit gaat veel miserie met zich meebrengen. Hier werken heel wat vijftigers, of koppels die allebei hun baan gaan verliezen. We hebben ook mensen die uit Frankrijk hier komen werken, op 35 minuten rijden van hier. Zelfs als men ervan uitgaat dat sommigen van hen in Waregem of Sint-Baafs-Vijve kunnen gaan werken, zal hun reistijd voor woon-werkverkeer verdubbelen, of nog erger. In tijden van stijgende brandstofprijzen is dit een extra probleem. Verplaatsingskostenkosten worden in deze sector niet volledig vergoed.”
“Geschokt”
Nicolas Brémont en zijn vrouw werken in de draaierij (waar twee of meer draden met elkaar verweven worden). Nicolas is al 8 jaar delegee. Hij werkt sinds 2007 bij Balta Avelgem.
“Toen ik begon, deden we zelfs overuren, er was veel werk. Maar onlangs was er de werkloosheid door corona, daarna de stijging van de energie- en brandstofkosten. De baas besloot om de voorraad zo veel mogelijk af te bouwen. Extrusie was de minst actieve afdeling. We verwachtten dat die zou opgedoekt worden. Maar dat ze ook al de rest zouden sluiten, was een grote verrassing.”
De bezorgdheid is voelbaar. Er zijn afgelopen weekend spoedvergaderingen gehouden.
“Sinds de aankondiging kreeg ik al veel telefoontjes. Er is ongerustheid, mensen hebben leningen af te betalen, dagelijkse uitgaven. Sommigen zijn 58 jaar oud. We hopen dat er voor hen een oplossing komt, om ontslag te vermijden.”
“Mijn vrouw en ik, wij zien het heel somber in”
Nicolas
“Vandaag is de info nog niet helemaal doorgedrongen, dit is nog maar het begin. Mijn vrouw en ik, wij zien het heel somber in. We worden allebei werkloos als een verhuis naar een andere vestiging niet mogelijk is. Er wordt gesproken over omscholing naar jobs die in Waregem zouden kunnen worden overgenomen, maar voor het ogenblik blijft het bij woorden. We zijn geschokt.