Nieuws

Jij kan het verschil maken! Word kandidaat bij de sociale verkiezingen

Jij kan het verschil maken! Word kandidaat bij de sociale verkiezingen

Je trekt je de zaken aan die mislopen in jouw bedrijf? Je wilt meer rechtvaardigheid en solidariteit voor je collega’s en jezelf? Dan is kandidaat zijn bij de sociale verkiezingen in mei 2024 dé uitdaging voor jou! BBTK-delegees Cathy en Aurélie vertellen waarom zij delegee geworden zijn en waarom het zo belangrijk is om deze rol op te nemen.

// een bijdrage van BBTK

2024 wordt een bepalend jaar. Het zijn niet alleen federale, regionale en Europese verkiezingen maar ook de sociale verkiezingen. Bij de sociale verkiezingen kies je de personen die je zullen vertegenwoordigen in de overlegorganen van het bedrijf. Tegenover de werkgever dus. In België worden deze om de vier jaar georganiseerd in alle bedrijven met meer dan 50 werknemers.

In 2024 vinden de sociale verkiezingen plaats van 15 mei tot en met 26 mei. Trek jij je de zaken aan die mislopen in jouw bedrijf? Wil je een werkwereld uittekenen met meer rechtvaardigheid en solidariteit voor je collega’s en jezelf? Dan is delegee worden misschien wel dé uitdaging voor jou! Wij spraken twee BBTK-delegees, Cathy en Aurélie. Zij vertelden ons waarom ze delegee geworden zijn en waarom het zo belangrijk is om deze rol op te nemen.

Cathy, 5 jaar delegee in het CPBW bij Lidl

“Ik ben net voor de vorige sociale verkiezingen delegee voor de BBTK geworden. Een collega-delegee vroeg me of ik dat zag zitten. Hij zei dat ze iemand zochten met een grote mond (lacht). Om eerlijk te zijn had ik toen nog niet zo veel met de vakbond. Ik herinner me nog dat ik vroeg of ik ermee mocht ophouden als het niets voor mij bleek te zijn. Uiteindelijk is het een passie geworden en doe ik het met veel plezier.”

Als er een collega naar jou komt
omdat die iets niet geregeld krijgt
en je kan ervoor zorgen dat het toch in orde komt…
Daar doe ik het voor!

Cathy

“Het is nochtans niet altijd gemakkelijk. Sociaal overleg is vaak veel getouwtrek. Die discussies kunnen fel zijn en soms komt de directie terug op haar woord. Toch hebben we al heel wat zaken kunnen bereiken. Zo was de flexibiliteit voor deeltijdse werknemers eerst maximaal 12u. We zijn erin geslaagd omdat terug te dringen naar maximaal 4u. Dat maakt een groot verschil voor die werknemers qua planning. We hebben ook de contracturen van een 400-tal filiaalbedienden kunnen laten optrekken.”

“Die grote zaken zijn uiteraard belangrijk maar wat ik het liefste doe is mensen helpen met ‘kleine’ zaken. Als er een collega naar jou komt omdat die iets niet geregeld krijgt en je kan ervoor zorgen dat het toch in orde komt: daar doe ik het voor. Je voelt dat je tussenkomst het verschil maakt.”

“Je hebt alle soorten karakters nodig binnen een delegatie, maar een goede delegee moet zeker empathisch zijn naar de collega’s toe. Die karaktertrek moet je bezitten of ontwikkelen door aan vakbondswerk te doen. Een hart voor de mensen is essentieel. Je moet ook je stem durven laten gelden en argumenten zoeken en geven aan de directie. Soms is het zelfs een beetje detectivewerk. Dat houdt het interessant natuurlijk.”

“Soms vragen collega’s me wel eens hoe ik dat durf, zo discussiëren met de directie. Ik zeg hen dan dat iedereen even hard stinkt op de pot! Dat klinkt grappig maar ik bedoel daarmee dat je nooit bang moet zijn van iemand gewoon omdat ze een hogere functie hebben. Ik kan zeker fel zijn in discussies maar ik zal nooit iemand persoonlijke aanpakken. Als delegee is het jouw taak om met feiten en goede argumenten af te komen. Zo lang je dat doet, moet je nergens bang voor zijn.”


Cathy

“Een hart voor de mensen is essentieel”

— Cathy

“Als je twijfelt om je kandidaat te stellen zou ik zeggen: geef het een kans en zie of het iets voor jou is! Het is een beetje een groeicurve die je volgt. Voor mij is het een echte passie gebleken. Het is wel belangrijk dat je gezin je steunt, want het neemt veel van je tijd in. Natuurlijk moet je werkgever je de nodige tijd geven voor je syndicaal werk. Wij geven dat bijvoorbeeld in via een app.”

“Aanvankelijk had ik niet veel met vakbonden. Toch is de BBTK perfect voor mij gebleken. Rood is altijd het felste, wij zullen het hardste gaan! Rood is de kleur van het hart natuurlijk… Je kan altijd op iedereen rekenen binnen de BBTK en het ABVV. In het begin heb ik ook veel hulp gekregen vanuit mijn afdeling. Ook andere delegees bij Lidl en de sector hebben me geholpen. We zijn er allemaal voor elkaar. Ik zou niet anders meer willen dan rood.”

Aurélie, sinds 2020 afgevaardigde CPBW en SA bij Yource

“Lang vóór de vorige sociale verkiezingen wilde ik al afgevaardigde worden, maar ik was uitzendkracht en daarna had ik een tijdelijk contract. Ik moest wachten tot ik een vast contract had alvorens ik me kandidaat kon stellen. Ik heb contact opgenomen met de bestendige secretaris van mijn sector die me tijdens een gesprek alles heeft verteld over de geschiedenis, de waarden en de strijd van het ABVV. Daardoor kreeg ik alleen maar méér zin om afgevaardigde te worden. Op dat moment was er nog geen vakbondsvertegenwoordiging in mijn bedrijf, althans niet in mijn juridische entiteit.”

We zijn er echt voor elkaar.
Die solidariteit maakt ons sterker
en helpt ons op een positieve manier vooruit.”

Aurélie

“Het was dus allemaal nieuw voor me, maar ik heb veel steun gekregen. Mijn secretaris is er altijd om ons bij te staan en ons zaken te leren. Ik heb ook de vormingen voor nieuwe verkozenen gevolgd, die zijn erg nuttig en belangrijk. Ook de juridische dienst is een grote hulp en natuurlijk, niet te vergeten, de ploeg waar ik deel van uitmaak in het bedrijf. De “anciens” hebben veel ervaring, elk met hun eigen karakter, en zo leer ik veel bij. We zijn er echt voor elkaar. Die solidariteit maakt ons sterker en helpt ons op een positieve manier vooruit.”

“Het sociaal overleg verloopt soms moeizaam in mijn bedrijf omdat we elk jaar van directie veranderen en we ook vier verschillende juridische entiteiten hebben. Je moet dus geregeld met nieuwe mensen herbeginnen en hen duidelijk maken wat we in het verleden verkregen hebben. Zo zijn we elke dag opnieuw een beetje de “bewakers” van de sociale wetgeving. We letten erop dat de basiswetgeving en de verschillende arbeidsreglementen worden nageleefd, want die zijn soms – al dan niet bewust – “onbekend” voor een directie die eigenlijk niet van Belgische origine is. Ondanks alles boeken we dankzij het vakbondswerk toch vooruitgang, zoals wanneer we cao’s kunnen sluiten over telewerk of economische werkloosheid.”

“Volgens mij bestaat er niet zoiets als een “goede” afgevaardigde: elke afgevaardigde heeft zijn sterke en zwakke punten, het zijn mensen zoals iedereen. Maar je moet kunnen luisteren, de verschillende meningen – soms binnen dezelfde organisatie – kunnen aanvaarden, met mensen praten, in debat gaan, nieuwsgierig zijn, interesse hebben voor wetgeving, de tijd nemen om na te denken en niet overhaast te werk gaan.”

“Je moet ook de balans vinden tussen je professionele verplichtingen en de nodige tijd om naar de vragen van de werknemers te luisteren, te polsen naar wat zij willen, vergaderingen voor te bereiden en individuele dossiers te verdedigen. Ons bedrijf stond al enkele keren dicht bij een herstructurering. Ik heb enkele van mijn collega’s zien huilen, overmand door angst, hun hoofd vol vragen. Op die momenten moet je er zijn voor hen en luisteren, maar je moet ook grenzen kunnen stellen. In het begin is dat moeilijk. Je durft niet altijd nee te zeggen maar na verloop van tijd leer je dat wel. Ik doe het vakbondswerk graag, ik vind het belangrijk om me voor anderen te kunnen inzetten, en ik ben ook nieuwsgierig en een doorzetter.”

“Afgevaardigde zijn is een geweldige ervaring, je leert heel veel, je wordt een stuk rijper. Als je je bedrijf op een positieve manier wil vooruithelpen en je collega’s met een glimlach op het werk wil zien aankomen, ga er dan voor, kameraad, en vervoeg de mooie familie die het ABVV is. Op je eentje ga je snel, maar samen geraken we verder!”

Twijfel je om jezelf kandidaat te stellen? Je kan vanaf nu contact opnemen met onze secretarissen om je te informeren en je eventueel kandidaat te stellen. Meer info vind je op deze pagina op de BBTK-website.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW