Nieuws

De loonnorm verplettert onze lonen

De loonnorm verplettert onze lonen

Op 13 juli organiseerde het ABVV een symbolische actie aan het Brussels Centraal Station. Het is de aftrap van een campagne om te eisen dat de wet van ’96, de zogenaamde wet op de loonnorm, wordt hervormd in het voordeel van de werknemers.

De voorzitter van het ABVV Thierry Bodson en de algemeen secretaris Miranda Ulens reikten er de Awoe-prijs uit. Deze award zet oneerlijke, onrechtvaardige en onverantwoordelijke bedrijven in de kijker. Bij de winnaars waren onder andere Ahold Delhaize, dat 991 miljoen uitkeerde als dividend voor de aandeelhouders. Voor de werknemers schiet er maar wat kleingeld over. KBC deed nog ‘beter’ met 1,02 miljard euro voor de aandeelhouders.

Het ABVV aanvaardt niet langer het keurslijf dat de loonnormwet (de zogenaamde wet van 1996) onze lonen oplegt. Deze wet – en vooral na de wijziging van 2017 door de regering-Michel – verhindert de vakbonden te onderhandelen over eerlijke verloning voor de werknemers. Anderzijds worden dividenden niet aan banden gelegd aangezien het befaamde artikel 14 van die wet niet wordt toegepast. Dat artikel voorziet namelijk gelijkaardige inspanningen van andere vormen van inkomen, zoals die uit aandelen.

In 2021 liet deze loonnormwet nog duidelijk zien dat er geen rekening wordt gehouden met de realiteit door een loonnorm op te leggen van amper 0,4 procent. Het ABVV weigerde van in het begin om dit te aanvaarden.

De lonen moeten dus opnieuw kunnen verhogen. Meer onderhandelingsruimte voor opslag is broodnodig. Bovendien bevriest deze wet als het ware de lonen, beperkt daardoor de fiscale- en parafiscale inkomsten en ontzegt onze sociale zekerheid en openbare diensten de middelen die zij zo nodig hebben.

Om de toekomst van het loonoverleg veilig te stellen, eist het ABVV dat de regering de loonnormwet grondig hervormt.

Als de loonnormwet niet wordt gewijzigd in het voordeel van de werknemers, kan er geen sprake meer zijn van een interprofessioneel akkoord (IPA), noch van sociale vrede.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW